Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министерство на културата: Проблемите в Народния театър нямат творчески прочит

От държавното ведомство настояват законите да бъдат променяни, ако е нужно, не нарушавани

Конфликтът в Народния театър доведе до дисциплинарното уволнение на главния режисьор на трупата Александър Морфов. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Министерство на културата: Проблемите в Народния театър нямат творчески прочит

Конфликтът в Народния театър доведе до дисциплинарното уволнение на главния режисьор на трупата Александър Морфов. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Готовност да подкрепи новосъздаденото „Движение за култура“, инициирано от актьори и режисьори, в желанието им за подобряване на нормативната база за работа на държавните културни институти, заяви Министерството на културата. В изявление, разпространено в социалните мрежи, от държавното ведомство изрязяват желание да работят с асоциацията на Камен Донев, Валери Йорданов и Лилия Абаджиева, „ако се работи за промяна на закона, а не за нарушаването му“.

Вижте още: СЪЗДАВАТ ДВИЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА ЗА РЕШЕНИЕ НА КОНФЛИКТА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

От министерството припомнят, че „държавните културни институти са юридически лица и като такива са длъжни да спазват нормативните рамки”. Подчертава се също, че дори творците не стоят над закона. В тази връзка Министерството на културата изразява критично отношение към „творческия“ прочит на част от проблемите в Народния театър и настоява фактите да бъдат представяни пред обществото точно, за да не се стигне до „насаждането на негативни настроения чрез било то и неволно манипулиране на фактологията“.

„Живеем в общество, което се крепи на закона, и никой, дори творците, не стоят над него. Ние вярваме, че ако законите не отговарят на изискванията на времето, трябва да се работи за тяхната промяна, а не за нарушаването им“, се казва в изявлението на ведомството.

От министерството коментират и конкретно предложение на Движението за култура за разделяне на властта в културните институции между трима директори – административен, творчески и финансов. Тази система, припомнят от ведомството, бе приложена преди години от Министерството на културата, „но въпреки всички положени усилия, доведе до сътресения и в крайна сметка не успя да се утвърди в културния сектор на България”.

Изявлението на държавната институция завършва с покана за конструктивен диалог с „всеки, който е готов да обсъжда идеи, водещи до по-доброто позициониране на културата и изкуствата в дневния ред на обществото”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg