Софийски международен панаир на книгата

Министерството на културата се заканва да съди строителите на Ларгото

Прозрачният купол на площада отново тече, плочките са разхлопани

Днес работници лепяха плочките около купола на Ларгото със силикон. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Министерството на културата се заканва да съди строителите на Ларгото

Днес работници лепяха плочките около купола на Ларгото със силикон. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Около прозрачния купол над столичното Ларго отново кипи безсмислен труд. „Отново” – защото първият ремонт на официално откритото през април 2016 година съоръжение беше още през май – когато покривът протече. Малко по-късно два от плексигласите бяха счупени. „Безсмислен”, защото проблемите на конструкцията около куполната част и отводнителната система са на проектантско ниво и не могат да бъдат отстранени с малко силикон.

Новината е, че три години след откриването на купола на площад „Независимост” и две, откакто Вежди Рашидов не е министър, Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата-изпълнител на строителните дейности по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

В съобщението от министерството се казва, че до съд ще се стигне, „ако изпълнителят откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години”. Това обаче едва ли означава, че ще се чака още 2 години.

„Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя“, каза министърът на културата Боил Банов след среща между представители на Министерството на културата и Столичната община днес.

Банов уточни, че на проектанта арх. Христо Генчев е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта и да отговаря лично за ремонта.

Да припомним кои бяха най-големите постижения, с които се гордееше по време на мандата си предишният министър на културата и настоящ председател на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов: три музея – „Квадрат 500” (който протече още първата година), Музеят за съвременно изкуство (който не е музей, а изложбена зала) и Музеят на социалистическото изкуство (недоразумение без аналог в света). Последните два още не са протекли, но те са в сгради, строени преди управлението на ГЕРБ.

В откритата част на Античния културно-комуникативен комплекс Сердика, под бул. „Мария Луиза”, автентичните исторически останки бяха затиснати под нови тухлени стени и вече всички осветителни тела са изпочупени. Закритата част, която трябваше да стане музей, остава заключена вече три години след официалното откриване в присъствието на целия кабинет. Защото – както сигурно се досещате – има течове, които не могат да бъдат отстранени.

Кадри от района на Ларгото днес:

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков