Софийска филхармония МЕГАБОРД

Министерството на културата ще затваря частни музеи

Мярката ще се налага при по-малко работни дни или при съхраняване на неидентифицирани и нерегистрирани културни ценности

В частния музей на Васил Божков се съхраняваха безценни артефакти като този сребърен ритон с фигура на възлегнал Силен, кр. III – нач. на II в. пр. Хр. Снимка: Фондация „Тракия“ - Министерството на културата ще затваря частни музеи

В частния музей на Васил Божков се съхраняваха безценни артефакти като този сребърен ритон с фигура на възлегнал Силен, кр. III – нач. на II в. пр. Хр. Снимка: Фондация „Тракия“

Ще затварят частни музеи, ако работят по-малко от 100 дни в годината, предвиждат промени в Закона за културното наследство, които Министерският съвет ще внесе за обсъждане в парламента.

Лицензът на частните музеи ще може да се отнема и ако в него се съхраняват „неидентифицирани и нерегистрирани по реда на наредбата по чл. 34, ал. 6 и наредбата по чл. 107, ал. 1 движими културни ценности“.

Процедурата по затваряне на музеите ще започва по предложение на директора на Инспектората за опазване на културното наследство и със заповед на министъра на културата.

Ако Народното събрание одобри промените, частният музей на Васил Божков, стопанисван от Фондация „Тракия“, ще бъде официално закрит, коментират експерти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах