POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Минойска гробница открита в маслинова горичка на Крит

Археолозите я намират непокътната - с два скелета и множество артефакти

Откритата гробница била с 3 камери - две със саркофази и една с погребални дарове. Снимка: Министерство на културата - Гърция - Минойска гробница открита в маслинова горичка на Крит

Откритата гробница била с 3 камери - две със саркофази и една с погребални дарове. Снимка: Министерство на културата - Гърция

Гробница от Бронзовата епоха с два добре запазени скелета е открита случайно от гръцки фермер в маслинова горичка край град Йерапетра, остров Крит. Погребалното място е датирано от 1400-1200 г. пр. Хр. и по чудо е останало неограбено, отбелязва „Форбс“.

Докато фермерът шофирал край маслиновите дървета, колелата на превозното му средство пропаднали в дупка. През нея се отворило помещение, което му заприличало на гроб и той веднага подал сигнал до местните власти. След кратки разкопки на дълбочина от 2,5 м, археолозите били убедени, че гробницата е от късния период на древната минойска цивилизация.

Дупката, отворила се след преминаването на превозното средство. Снимка: Министерство на културата – Гърция

От гръцкото културно министерство обявиха, че входът към гробницата е зазидан с каменна стена, а вътре пространството е разделено на три ниши. В две от тях били поставени саркофази в много добро състояние и със запазени скелети. В третата имало дузина амфори и други артефакти.

И двата скелета принадлежат на мъже, предполагат археолозите. Според тях покойниците са били с висок обществен статус. Въпреки това историята познава и по-богати гробници, останали от минойската цивилизация, строени в стил, познат на гръцки като „кошер“ – куполовидни погребални места с множество стаи и масивни стени. Така че въпросните минойци са били заможни, но най-вероятно не са били сред най-богатите представители на своето време.

Минойската гробница се оказва неограбена. Снимка: Министерство на културата – Гърция

Според учените, и двата скелета принадлежат на мъже. Снимка: Министерство на културата – Гърция

Погребението се състояло в годините между 2000 и 1750 г. пр. н. е., в така наречения от археолозите Период на старите дворци на минойците. Ранните години се характеризират с богати гробници и впечатляващи произведения на изкуството – към края на периода обаче, цивилизацията бавно започва да запада и да губи влиянието си над околните народи. Едно от възможните обяснение за това е, че изригването на вулкан в Тера (днес Санторини), последвано от цунами, е довело до значителното отслабване на силата на минойците.

Учените не очакват в района да открият още гробници, но зам.-кметът на Йерапетра Аргирис Пантазис твърди, че почвата около селището е пълна с артефакти и археологически открития, много от които се намират случайно, също като този гроб.

Анализът на двата скелета ще отнеме време, но археолозите очакват, че резултатът ще хвърли светлина върху минойската и микенската цивилизация.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90