Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Мирча Картареску спечели награда за балканска литература

Румънският писател отличен с „Прозарт“ след Алек Попов и Исмаил Кадаре

Румънският писател Мирча Картареску. Снимка: Арилд Ваген/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Мирча Картареску спечели награда за балканска литература

Румънският писател Мирча Картареску. Снимка: Арилд Ваген/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

Мирча Картареску стана носител на наградата „Прозарт“ за авторски принос в развитието на литературата на Балканите, съобщиха организаторите от Международния литературен фестивал „PRO-ZA Balkan“ в Скопие. Предишните носители на престижната балканска литературна награди са Алек Попов (2019) и Исмаил Кадаре (2020). Наградата ще му бъде връчена на деветото издание на фестивала, което ще се проведе от 19 до 22 септември.

Картареску е най-превежданият румънски автор и името му в последно време се споменава като сериозна кандидатура за Нобелова награда за литература. Най-популярната и превеждана по света негова книга е „Носталгия”, написана през втората половина на осемдесетте години на миналия век, в разгара на режима на Чаушеску, и излязла в нецензуриран вариант едва през 1993 г.

Мирча Картареску е роден на 1 юни 1956 г. По майчина линия дедите му са преселници от България. По образование е филолог. Доцент доктор по румънска литература в университета в Букурещ. Работил е и в чуждестранни университети – в Амстердам и във Виена. Печелил е много творчески стипендии в различни страни на Европа и Съединените щати. Автор е на 19 книги с поезия, проза, есеистика, литературна критика и публицистика, член на Съюза на румънските писатели и на румънския ПЕН клуб.

Наскоро издателство „Фабер“ пусна на пазара мащабния роман на Картареску „Соленоид“. Единодушно считан от критиците за най-доброто му постижение досега, „Соленоид“ е монументален роман, в който отеква ехото на Пинчън, Борхес, Кафка и други големи автори.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС