Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Мирослав Боршош към Кирил Петков: Не посягайте на Младежкия театър!

Зам.-кметът по културата на София призова да не допускаме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят

Зааместник-кметът на София Мирослав Боршош и премиерът Кирил Петков. Снимки: БГНЕС - Мирослав Боршош към Кирил Петков: Не посягайте на Младежкия театър!

Зааместник-кметът на София Мирослав Боршош и премиерът Кирил Петков. Снимки: БГНЕС

Да се прекрати посегателството над Младежкия театър „Николай Бинев“ призова във Фейсбук заместник-кметът по културата на София Мирослав Боршош. Той се обръща директно към премиера Кирил Петков.

От отворено писмо на ръководството на театъра стана ясно, че КЕВР е поискал да му бъде отдадена безвъзмездно част от сградата на Младежкия театър, днес зам.-кметът заяви публично:

„С отнемането на част от пространството на Младежки театър „Николай Бинев“ Вие всъщност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е недопустимо. Традициите и ролята на този театър заслужават Вашата подкрепа, а не той да бъде ограбван от чиновници“.

Мирослав Боршош цитира словото на поета Иван Ланджев по случай 24 май:

„Езикът умее да отсява – особено когато има за помощник времето. Затова обикновено, без да се замисляме, казваме „по времето на Яворов“ и не се сещаме за министрите по това време“.

В контекста на тази максима зам.-кметът по културата на София призова да „не допускаме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят!“

Боршош сподели и петицията срещу отнемането на имота на Младежкия театър, подписана досега от повече от 1000 души, сред които Венелин Шурелов, Кирил Шарбанов, Веселка Кунчева, Гергана Змийчарова, Севар Иванов, Деян Статулов и много други.

Вижте още: КЕВР ИСКА ДА ОТНЕМЕ ЧАСТИ ОТ МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах