Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Миша Майски с поклон пред Моцарт в зала „България“

Остават дни до концерта на големия виолончелист в София

Майски постига огромна слава в пределите на бившия СССР, концертира из всички предели на социалистическата държава.  - Миша Майски с поклон пред Моцарт в зала „България“

Майски постига огромна слава в пределите на бившия СССР, концертира из всички предели на социалистическата държава.

Миша Майски, големият майстор на виолончелото, ще свири в София и до концерта му вече остават броени дни. Виртуозът, заедно със Симфоничния оркестър на БНР и под диригентството на Александър Земцов, излиза на 27 януари в зала „България“ – точно 261 години след рождението на Моцарт. Заради това и концертът е посветен на виенския композитор, а в програмата са включени емблематични негови творби, кулминация от които ще е Симфония №40.

Из струните на Майски чуем още моцартовите „Музикална шега“ и увертюрата от операта „Дон Жуан“, но също и Вариации „Рококо“ за виолончело от Пьотр Илич Чайковски.

Миша Майски е роден през 1948-а в Рига, Латвия. Учи в консерватория в родния си град, от 1962 г. – в Ленинградската консерватория, а през 1965-а дебютира с Ленинградската филхармония. През 1966-а печели първа награда на международния конкурс „Чайковски“ в Москва, след което става ученик на Мстислав Ростропович в Московската консерватория.

Майски постига огромна слава в пределите на бившия СССР, концертира из всички предели на социалистическата държава. И въпреки това е лежал 18 месеца в трудов лагер през 1970 г. Причина за това е сестра му, пианистка, която емигрира година по-рано със семейството си в Израел – с официално разрешение на правителството. Майски е затворен, за да не я последва.

През 1973-а печели международния конкурс за виолончело „Гаспар Касадо“ във Флоренция. От 1975-а започва световната му кариера – изнася концерти в САЩ, Европа, Австралия, Япония. От 1985-а записва предимно за „Дойче Грамофон“. През 2000 г. Миша Майски се посвещава на Йохан Себастиан Бах – в Цюрих изпълнява всичките му творби за виолончело в три концерта за един ден. Изнася още над сто Бахови концерта в Япония, Корея, Китай, Австралия, САЩ, Южна Америка и в повечето европейски страни. Партньорите му в камерните концерти са Гидон Кремер, Юрий Башмет, Марта Аргерих, Вадим Репин и др.

Виолончелистът ще гостува за втори път у нас. През 2007 г. родните ценители го слушаха в Русе, по време на Мартенските музикални дни, както и в София.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах