Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Миша Майски свири у нас. Януари е така далече…

Излиза в Зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР

Миша Майски излиза пред столичната публика на 27 януари 2017 г. - Миша Майски свири у нас. Януари е така далече…

Миша Майски излиза пред столичната публика на 27 януари 2017 г.

Един от най-великите музиканти на нашето съвремие – виолончелистът Миша Майски – пристига за концерт със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, научи „Площад Славейков“ от музикалния институт. Събитието е на 27 януари 2017 г. в столичната Зала „България“.

Произведенията, планирани в програмата на концерта, са Симфония кончертанте за цигулка, виола и чело от Моцарт, Концерт за чело от Хайдн и Симфония № 1 от Шуберт. На диригентския пулт излиза още един представител на руската школа – виолистът Александър Земцов.

Миша Майски е роден през 1948-а в Рига, Латвия. Учи в консерватория в родния си град, от 1962 г. – в Ленинградската консерватория, а през 1965-а дебютира с Ленинградската филхармония. През 1966-а печели първа награда на международния конкурс „Чайковски“ в Москва, след което става ученик на Мстислав Ростропович в Московската консерватория.

Майски постига огромна слава в пределите на бившия СССР, концертира из всички краища на социалистическата държава. И въпреки това е лежал 18 месеца в трудов лагер през 1970 г. Причина за това е сестра му, пианистка, която емигрира година по-рано със семейството си в Израел – с официално разрешение на правителството. Майски е затворен, за да не я последва.

„Осъзнаха, че искам да завърша образованието си, да получа диплома от Московската консерватория, следвайки при Ростропович, и това не бих могъл да направя никъде другаде по онова време – разказва Миша Майски. – Смятаха, че след това ще замина. Очевидно това ги е раздразнило и не са искали да ми дадат тази възможност. Тъй като бях добър студент и носител на награди от международни конкурси, те не можеха просто да ме изхвърлят от консерваторията. Просто правеха живота ми по-труден, концертите ми бяха отменяни, изгубих стипендията си и т.н. Но аз продължих обучението си. След това преди последната година решиха, че най-лесният начин да се отърват от мен е чрез външна провокация. Бях арестуван и вкаран в затвор, след това в трудов лагер за година и половина. Впоследствие прекарах повече от два месеца в болница за душевно болни, за да избегна военната служба.

Въпреки че никога не получих диплома от Московската консерватория – заради всичко, което преживях, аз всъщност получих много по-пълно образование и подготовка за живота.“

През 1973-а виолончелистът печели международния конкурс за виолончело „Гаспар Касадо“ във Флоренция. От 1975-а започва световната му кариера – изнася концерти в САЩ, Европа, Австралия, Япония. От 1985-а записва предимно за „Дойче Грамофон“. През 2000 г. Миша Майски се посвещава на Йохан Себастиан Бах – в Цюрих изпълнява всичките му творби за виолончело в три концерта за един ден. Изнася още над сто Бахови концерта в Япония, Корея, Китай, Австралия, САЩ, Южна Америка и в повечето европейски страни. Партньорите му в камерните концерти са Гидон Кремер, Юрий Башмет, Марта Аргерих, Вадим Репин и др.

„Получил съм образованието си в Ленинград и след това в Московската консерватория. Репатриран съм, както винаги съм подчертавал, в Израел, а сега от много години живея в сърцето на Европа, в Белгия. Дъщеря ми е родена в Париж, големият ми син е роден в Брюксел, а малкият, който е на две години и половина – в Италия. Свиря на италианско чело, използвам френски лъкове, германски струни, карам японска кола, имам швейцарски часовник и индианска огърлица… Пътувам по целия свят почти постоянно и може би твърде много и се чувствам като у дома си навсякъде, където хората се радват и оценяват хубавата класическа музика“, казва Майски.

Виолончелистът ще гостува за втори път у нас. През 2007 г. родните ценители го слушаха в Русе, по време на Мартенските музикални дни, както и в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах