Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мишел Обама, Хилъри Клинтън и Меган Маркъл срещу неравенството и расизма

Това човечество отчаяно се нуждае от вас, заяви ерцхерцогинята на Съсекс във видеообръщение към младите хора

Посланията си Мишел Обама (горе вляво), Хилъри Клинтън (долу) и Меган Маркъл отправиха на виртуалната лидерска среща на върха „Girls Up“, целяща да вдъхнови младите момичета по света да се борят за социална справедливост. Снимки: Стопкадри от видео - Мишел Обама, Хилъри Клинтън и Меган Маркъл срещу неравенството и расизма

Посланията си Мишел Обама (горе вляво), Хилъри Клинтън (долу) и Меган Маркъл отправиха на виртуалната лидерска среща на върха „Girls Up“, целяща да вдъхнови младите момичета по света да се борят за социална справедливост. Снимки: Стопкадри от видео

Жени с влияние, сред които Мишел Обама, Хилъри Клинтън, Меган Маркъл и Приянка Чопра Джонас, изнесоха пламенни речи за установяването на равенство между половете и опълчването срещу расизма. Посланията им бяха отправени на виртуалната лидерска среща на върха „Girls Up“, целяща да вдъхнови младите момичета по света да се борят за социална справедливост.

Сред темите, които повдигнаха дамите, бяха половата и расовата дискриминация, необходимостта от борба срещу статуквото и силата на жените и младите хора по света за промяна в обществото. Лидерските срещи, организирани в рамките на кампанията „Girls Up“, продължават от 13 до 15 юли и се провеждат онлайн заради ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки срещу коронавируса.

Меган Маркъл, ексхерцогинята на Съсекс, призова в своето видеообръщение младите хора да вярват в силата си:

„Тези по етажите, коридорите и позициите на властта – от хората със законодателна власт до световните лидери и изпълнителните органи – всички те зависят от вас повече, отколкото вие някога ще зависите от тях (…) Това човечество отчаяно се нуждае от вас“.

Съпругата на принц Хари засегна темите за неравенството, насилието и употребата на оръжия, изменението на климата и неглижирането на психичното здраве на младите. Тя изказа възхищението си от хората, които се борят срещу тези проблеми и срещу статуквото и призова:

„Продължавайте да предизвиквате, продължавайте да тласкате напред“.

По думите ѝ, в борбата за по-добро бъдеще трябва да участват всички, за да могат „колективно да се изправят срещу несправедливостите и структурните проблеми“.

Маркъл цитира Далай Лама с думите му „състраданието е радикализмът на нашето време“ и призова младите да се борят именно със състрадание.

Мишел Обама обърна внимание на проблем, породен от коронакризата – застрашеното образование на множество малки деца и момичета в частност.

„Фонд „Малала“ предрича, че когато на учениците бъде разрешено да се върнат обратно в класните стаи, около 10 милиона момичета в прогимназиална възраст могат да отпаднат от училище. Не можем да допуснем това“, заяви бившата първа дама на САЩ и благодари на всички, които активно са се борили за образованието на децата.

С видеосъобщение се включи и Хилъри Клинтън. В речта си тя споменава препятствията пред жените, особено цветнокожите, в професионалния им живот:

„Разширяването на правата и възможностите и пълното участие на жени и момичета е голямата недовършена работа на 21. век“.

Актрисата и продуцент Приянка Чопра Джонас също подчерта нуждата от действия за подобряване възможностите пред младите момичета. Тя призова хората да разпознават привилегиите си и правата, които взимат за даденост, за да използват гласа си в името на онези, които не могат да използват своя:

„Всичко, от което се нуждаете, е сърце, сила и отдаденост. Никое действие не е твърде малко. Никоя възраст не е твърде ранна. И когато се изправим заедно, могат да се случат невероятни неща“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90