Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мишел Обама пред новия „Уитни”: Музеите са и за децата от малцинствата

Не е изключено сред тях да откриете следващите Кармен Ерера, Арчибалд Мотли, Едуард Хопър или Барак Обама, каза първата дама САЩ

„Нямам търпение да видя влиянието, което този невероятен музей ще има върху следващите поколения”, заяви Мишел Обама. - Мишел Обама пред новия „Уитни”: Музеите са и за децата от малцинствата

„Нямам търпение да видя влиянието, което този невероятен музей ще има върху следващите поколения”, заяви Мишел Обама.

„Има толкова много деца в страната, които гледат снимки на музеи и концертни зали и си мислят: „Това не е място за мен”, заяви първата дама на САЩ Мишел Обама преди дни на откриването на новата сграда на Музея „Уитни” в Манхатън. Във встъпителното си слово съпругата на американския президент похвали институцията за работата си с деца от малцинствата и предизвиква останалите културни институции да направят същото.

“Всяка културна институция трябва да има такава дейност – продължи г-жа Обама. – Трябва да се разширява въображението на децата. Кой знае какво биха могли да постигнат с това! Ако правите това за децата, не е изключено сред тях да откриете следващите Кармен Ерера, Арчибалд Мотли, Едуард Хопър или следващия Барак Обама. Това е властта на институции като „Уитни”. Те отварят вратите си толкова широко, колкото могат, за да прегърнат и поканят младите хора да се разгърнат, да се надскочат. Нямам търпение да видя влиянието, което този невероятен музей ще има върху следващите поколения.”

Пред гостите в новия „Уитни”, кметът на Ню Йорк Бил де Бласио и архитектът на сградата Ренцо Пиано откриха заедно с Мишел Обама музея.

Институцията фокусира експозициите си основно върху изкуството на 20-и и 21-и век. На площ от 200 хиляди квадратни метра новата сграда е почти двойно по-просторна от предишната в Ъпър Ийст Сайд в Манхатън – вече тясна за експонатите на своята територия.

Първата изложба, показана в новото пространство, е озаглавена „Америка е трудна да се види”. В нея са представеин около 600 творби от колекциите на музея.

Мишел Обама похвали изложбата и значението, което стои зад заглавието й, защото посетителите могат да видят Америка „в цялата й слава и сложност“.

“Ние вече познаваме световното изкуство, но ако все още има нюанси, които не са ни ясни, то този музей ще ни просветли за тях”, обясни думите на кмета Де Бласио, режейки лентата при откриването на институцията.

Новата сграда на музея „Уитни“ прилича на огромен арктически ледоразбивач.

Новата сграда на музея „Уитни“ прилича на огромен арктически ледоразбивач.

Архитектът Пиано сподели, че идеята на дизайна на музея е да създаде чувство за общност и свобода. „Смятам, че обществените сгради са есенцията на градовете – каза Пиано. – Това са места, където хората споделят своите ценности, където се срещат и говорят един с друг. Където разпознават себе си като част от града. Обичам да създавам сгради за изкуство и красота. Причината е много проста – изкуството и красотата правят хората по-добри. Сигурен съм, че красотата ще спаси света. Ще спасява по една личност всеки ден и в крайна сметка ще постигне целта си.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg