POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мишел Уелбек с най-висок шанс за литературен Нобел според букмейкърите

Салман Рушди е на трето място в залозите

С най-високи шансове са Мишел Уелбек (от ляво надясно), Нгуги Уа Тионго и Салман Рушди. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Мишел Уелбек с най-висок шанс за литературен Нобел според букмейкърите

С най-високи шансове са Мишел Уелбек (от ляво надясно), Нгуги Уа Тионго и Салман Рушди. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Мишел Уелбек е с най-големи шансове да вземе Нобелова награда за литература през 2022 г., става ясно от букмейкърските залози. Френският писател, обявен за зловещ пророк на съвремието, стана световноизвестен с романите си „Елементарните частици“ и „Платформата“ . Последният му роман, излязъл на български, е „Унищожение“ (2022).

След Уелбек се нарежда кенийският автор Нгуги Уа Тионго, който пише на английски и на езика кикую. Нгуги Уа Тионго е превеждан на български през 80-те години с романа си „Съцветия от кръв“, който се смята за явление в историята на африканската литература. Тионго е носител на наградата „Лотос“, връчвана на писатели от Азия и Африка за цялостно творчество.

На трето място по шансове букмейкърите подреждат Салман Рушди. Английският писател мюсюлманин от индийско потекло, който живее от десетилетия под непрекъсната заплаха за живота си, скоро стана жертва на покушение от страна на ислямски фундаменталист.

Френската писателка Ани Ерно (превеждана у нас като част от сборник с повести заедно с Франсоаз Саган и Патрик Модиано през 1983 и с романа „Обикновена страст“ (1994) е на четвърто място в букмейкърските предположения. Тя изпреварва с два пункта канадската поетеса Ан Карсън.

„Обичайните заподозрени“ – Харуки Мураками, Маргарет Атууд, Марис Конде – са с доста нисък коефициент на вероятност според букмейкърите. Със също толкова шансове, колкото Мураками, е Стивън Кинг.

В залозите все още присъстват имената на Хавиер Мариас и Хилари Мантел, но те вече не могат да станат лауреати на Нобелова награда за литература, тъй като тя се връчва само на живи писатели.

На последно място в списъка на букмейкърските предположения е Милан Кундера. Името на Георги Господинов, българската номинация за Нобел 2022, не се споменава в букмейкърските списъци, но това не е гаранция за решението на Нобеловия комитет.

Нобеловата награда за литература ще бъде оповестена на 6 октомври.

Вижте още: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ Е НОМИНИРАН ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg