Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Мишоци, целувайте ръка”, пише на писателите синът на починалия им шеф

В събота избират нов председател на СБП

В събота предстои финал в "играта на тронове" в Съюза на писателите. - „Мишоци, целувайте ръка”, пише на писателите синът на починалия им шеф

В събота предстои финал в "играта на тронове" в Съюза на писателите.

Невиждан сблъсък преживява Съюзът на българските писатели. В събота сдружението трябва да проведе събрание за избор на нов председател, наложил се след смъртта на Николай Петев през октомври 2013 г. Това е втори опит писателите да си изберат водач, след неуспешния вот през месец януари, когато бе пресечен опит да се избере нов председател с пълномощни на липсващи членове на Съюза.

Часове преди гласуването, авторите в СБП са разделени на две вражески армии. Едната е групирана около писателя Георги Константинов – един от кандидатите за председателския пост. Другата е около Боян Ангелов – председател на БСП в Съюза. Това са най-сериозните претенденти за нов лидер. На 7 юни ще стане ясно коя ще вземе властта в „крепостта” на столичната ул. „Шести септември” № 35.

В интервю за „Площад Славейков” писателят Никола Инджов разкри, че в СБП са откраднати милиони левове от сделки с имоти по времето на Петев. Ревизията е приключила, но временното ръководство на Съюза отказва да му предостави резултатите. В събота документите от одита вероятно ще бъдат поискани публично. Междувременно от фронта защитници на старата управа в СБП отвърнаха на удара, нанесен им от Инджов. Синът на Николай Петев – Васил, му отвърна с грубо писмо, поместено в специално създаден блог към официалния сат на Съюза. В него Никола Инджов е обсипан с определения като „беловлас мишок”, „дребно типче”, „не става за нищо”.

Предлагаме ви съкратена версия на войната чрез писма – на Васил Петев и Никола Инджов. Първият напада втория, вторият обаче търси кой дърпа конците на Петев-младши.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

∗∗∗

Инджов, изчезналите пари на СБП са у мен, ще ти ги дам

Васил ПЕТЕВ

Известният по цял свят, особено в Китай, писател Никола Инджов е дал интервю със заглавие “Съюзът на българските писатели е ограбен, липсват милиони!”. Силно заглавие! Грабва те, като предаване на Карбовски – цигани наркомани!

В този фундаментален литературен анализ, посветен на моментното състоянието на СБП, Инджов най-вече ни съобщава, че баща ми Николай Петев през изминалите 10 години успял да докара Съюза до просешка тояга и същевременно прави внушението, че е откраднал няколко милиона. Браво Инджов, браво, български Мегре! Ти си един Сноудън на българското литературно разузнаване, който обаче за съжаление няма да успее да намери утеха дори и при Путин.

Сега обаче, какво най-вече искам да кажа! Първо. Искам да изразя своето дълбоко преклонно уважение пред господин Инджов, който най-накрая намери сили да се изправи пред баща ми и то само 7 месеца след смъртта му! Докато баща ми бе жив, убеден съм, подобни храбри заходи въобще нямаха шанс за живот в главата на Инджов, най-вече защото той е един беловлас мишок, сиреч дребно типче.

Второ. Аз разбирам амбициите на господин Инджов да придаде стойност на кариерата и живота си, пробутвайки друг или ставайки новия председател на СБП, но той май не разбира, че това няма как да стане! Основно, защото самият господин Инджов не става за нищо, и тъй като не искам да съм празнословен, затова започнах по-горе и от най-важното – от морала му. Някак си не върви, цял живот мазнене и муцки, а сега точно мишката да скочи да спасява кораба. Дори не желая да влизам в сферата на сериозните аргументи като тези, че Инджов е на близо 100 години, борави с измислени доводи, мениджърския му опит е като този на Митко Палаузов и т.н. А, и като казах Митко Палаузов, та се сетих, че в интервюто Инджов ни съобщава, че не го пускали по ТВ и не го пишели по вестниците, защото бил социалист! Инджов, дръж се сериозно! Какъв социалист си ти? Някакъв неолиберален социалист с уклон към клевета и демагогия ли?! Александър Симов е социалист! Но ако ти прави впечатление, това не му пречи да го има на всякъде из медиите. Искам да кажа, Инджов, че то това не е до социализъм, а до това имаш ли реално да кажеш нещо, или не?! В твоя случай това е само риторичен въпрос.

Трето. Що се отнася до частта в интервюто, в която господин Инджов оценява смъртта на баща ми като нещо положително, което би могло да пречисти Съюза, единственото, което бих могъл да кажа е: “Браво!” Писател – хуманист е Инджов! Но понеже не мога да се преодолея напълно, някак си не би било в мой стил, бих добавил още, че възрастта на Инджов ме изпълва с огромни надежди за развитието на именно този тип хуманизъм.

Четвърто. Кандидат-председател на СБП, който квалифицира състава на Съюза с думичката “обор” има целия капацитет да се превърне в един голям и истински Лидер. Ако разбира се “овцете” от СБП вземат, че го изберат!

Пето. Инджов не се съмнявай, баща ми наистина посочи Боян Ангелов за свой наследник. Дали СБП ще го избере е друга тема, по- важното обаче за мен е веднъж завинаги да изчистя от съзнанието ти това съмнение! Освен това не се опитвай да манипулираш – то и за това трябва талант.

Шесто. Парите, милионите, които са “изчезнали” от СБП, са в мен! Бъди спокоен, драги! Като те изберат за председател, най-тържествено ти обещавам, че ще дойда и ще ти ги дам.

Седмо. Когато те питат Инджов: “Има ли вероятност ревизията в СБП да не разкрие всичко?”, не отговаряш като мишок: “Ами може и да има такава възможност”, а казваш: “Аз в ревизорите, данъчни и финансисти не вярвам! Аз съм писател – каквото кажа аз, това е!” От друга страна, ти, Инджов няма как да ги кажеш тези думи – прекалено мъжки са.

Осмо. Като цитираш класици, разбирай този път мен, не ме вади от контекста, моля! Класици се цитират изправен, като на глас се прочитат пълните им събрани съчинения. Аз разбирам желанието ти да постигнеш целта си, давайки за пример моя език, но да ти кажа нещо, Инджов – разчупи се малко в изказа – в писането си интригуващ, точно колкото и съседката ми отдолу.

Девето. Като директор на “София прес” и “СБП” баща ми взимаше всичките решения с одобрението на Управителния съвет! Николай Петев върна всички заеми на СБП, направи вестник, галерия, 10 г. издаваше книги на български писатели, включително и на теб, Инджов, успя да ремонтира и построи в Созопол станция – пак за теб и аверите ти, Инджов, допълнително построи, без да инвестира една стотинка, нова сграда в центъра на София /от която вие имате една трета, бонус!/, също така реши делата със станция “Писател” на Златни пясъци, ремонтира и базата ви в Хисаря. Неща, които ти не би могъл да свършиш за още 5 живота. Да не говорим за факта, че ако лично аз не ви бях помогнал със събирането на пари за изгорялата сграда на СБП на “6-ти септември”, сега, докато си пишеш фундаменталните литературни трудове, щеше да те шиба дъжда по главата. Времето тази пролет е мрачно.

Десето. Приятелски съвет, Инджов – напусни БСП. Те и без теб си имат достатъчно проблеми. Точно преди избори никой няма желание да слуша мрънкане на един голям “социалист” като теб по вестниците.

Единадесето. И последно, Инджов. Не гради стратегията си върху възможността да плюеш мъртъв човек. Не е перспективно. А и подобен подход отдавна се е доказал, като неуспешен. Гради плановете си върху бъдещето, върху нещо, което би могъл да направиш ти за този съюз, а не върху отмъстителността си. Аз разбирам, че твоето бъдеще е твоето минало, но в такъв случай просто играй табла като всеки нормален пенсионер. Ти не можеш да засегнеш, обвиниш или оплюеш баща ми, защото баща ми е голям, а с това интервю ти се доказа като мишка. Но аз не съм ти обиден. Убеден съм, че баща ми също! Както се казва, ти си нашата забава в това дъждовно време. Защото, Инджов, да ти кажа, баща ми почина, но аз, ооо, аз съм в изключително добро здраве! И ще си пазя здравето, не защото ме интересуват твоите кариеристични амбиции, а защото не ми харесват “мъжкари” като теб.

Хайде сега – целувай ръка и бягай!

∗∗∗

Нападат ме консуматори на корупционни практики

Никола ИНДЖОВ

Във в. „Словото днес” т. нар. главен мениджър на СБП Слави Ангелов се закани да сезира Прокуратурата за кандидата за председател на Съюза Георги Константинов. Накратко казано, ще го изобличава, няма значение как, може и с цитат от текст на Благовеста Касабова, която в изобличителна ярост писа: „Вие, г- н Георги Константинов, на заседание на Управителния съвет… ме нарекохте лъжкиня и ме обвинихте, че на събранието за избор на председател на СБП съм разнасяла (заедно със Слави Георгиев) цяла торба пълномощни, за да фалшифицирам изборите. С тези обвинения преминахте всякакви етични норми, да не говорим за колегиални.” А тя всъщност „издаде четата”, тъй като събранието видя и чу тези пълномощни, не ги уважи, въпреки че Слави Георгиев вразумително размаха едно от трибуната.

Заедно с него неколцина още членове на СБП се явяват организирани в току-що създадения блог на в. „Словото днес” с разсъждения, представляващи всякакви класификации на моята личност по повод подкрепата ми на кандидатурата на Георги Константинов за председател на нашата гилдия. Чета и мисля, че както и да ме наричат, въпросите, които открито задавам за състоянието на СБП, остават! Зададени са публично и ще получат публичен отговор! Тогава ще се разбере поне това, което повечето членове на СБП поради липса на контакт с интернет не подозират – авторите на текстовете във въпросния блог не защитават предишния председател на СБП, а себе си. Много просто защо – те са били и продължават да са къде морални, къде материални консуматори на корупционните практики, създадени в СБП през управлението на Николай Петев. Тук има достатъчно примери, много скоро ще станат известни имена и подробности. И тогава ще се разбере защо сегашното ръководство на СБП не се възмути от думите на сина на Петев, с чиито ругатни по мой адрес са подсилили блога си: „Баща ми… спаси задниците на всичките тези смешници в СБП и „София прес”, спаси и самия съюз, който преди него беше просто една зле поддържана гробница”… Какво бихте искали да чуете от мене, „смешници със спасени задници”? „Добре поддържаната гробница” е също гробница!”

И все пак по-важното е друго. Изпаднало в кръгова отбрана, сегашното ръководство отклонява СБП от главните му задачи. Преди година и половина предложих – и предложението ми бе прието от Управителния съвет – СБП да се концентрира върху реални действия, които биха му възвърнали престижа и тежестта на най-старата творческа организация в България. Ето някои идеи:

– СБП да изработи Закон в защита на българския език от лингвистични замърсители

– СБП да настоява за превес на българската духовност в учебните пособия

– СБП да се обяви публично против ДДС върху българската книга

– СБП да има експертни квоти в СЕМ, в ръководствата на БНР, БНТ, БТА, НДК, Министерство на културата, Министерство на образованието, Министерство на външните работи и др.

– СБП да издейства процент от стойността на всяка издадена у нас чуждестранна книга да влиза във „Фонд за подпомагане на българската художествена литература”

Уви! Нищо не бе направено. Ясно е, че това оперативно ръководство няма интелектуален и организационен капацитет за такива действия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах