СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мисия на Марс. Може ли момиче на 13 да е първият човек на Червената планета?

Алиша Карсън: В космоса около нас се носят чудеса, по-големи, отколкото си представяте

"Марс би могла да бъде нашата следваща земя", казва Алиша Карсън.  - Мисия на Марс. Може ли момиче на 13 да е първият човек на Червената планета?

"Марс би могла да бъде нашата следваща земя", казва Алиша Карсън.

Aлиша Карсън има големи мечти. На 13-годишна възраст тя е решила да бъде първият човек, стъпил на Марс. Струва ви се невъзможно? Напротив, има огромна вероятност мечтата на Алиша да се сбъдне. От НАСА твърдят, че тийнейджърката има шансове и тя вече се подготовя за мисията, която ще се проведе през 2030 г.

Алиша следва астронавтика. Освен английския, тя говори испански, френски и китайски език. Карсън стана и първият човек, посетил и трите космически тренировъчни лагери на НАСА.

Момичето от Батън Руж, Луизиана, твърди, че не приема провала като вариант. Баща й казва, че Алиша е планирала подробно живота си за следващите 20 години. А мечтае да стане астронавт още от 3-годишна.

„Надявам се да бъда първият или един от първите, стъпили на Марс, – казва Алиша. – Бих искала да отида на тази планета, защото на нея все още никой не е бил. Тя е приблизително със същия размер като Земята, има ледени шапки в горната и долната част. Това означава, че на Марс има вода. Би могло това да бъде нашата следваща земя. Мисля за всичко, което е в космоса, например планети, които никога не сме проучвали, галактики, за които никога не сме чували, звезди, които са все още бебета, черни дупки, които са широки, колкото няколко пъти от Слънцето до Плутон, и с маса на един милиард слънца и части от Вселената, които никога не сме виждали. Всички тези чудеса се носят в космоса около нас. Това е повече, отколкото можете да си представите. Аз съм от поколението Марс.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС