Мислете като астронавт. Майсторски клас на Крис Хатфийлд (видео)

Командирът на Международната космическа станция обяснява какво е да си човек в космоса

„Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш“, казва Крис Хатфийлд, един астронавт, очарован от гледката към Земята от космоса. Снимка: Стопкадър - Мислете като астронавт. Майсторски клас на Крис Хатфийлд (видео)

„Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш“, казва Крис Хатфийлд, един астронавт, очарован от гледката към Земята от космоса. Снимка: Стопкадър

Напускал три пъти планетата, прекарал около 4 хил. часа в космоса, издал албум с песни за необятното междугалактическо пространство, автор на три книги, кореспондент на човечеството на Международната космическа станция в Туитър, където предаваше със снимки и детайли от мястото на събитието: в орбита около Земята. Днес канадецът Крис Хатфийлд се е заел с нова предизвикателна задача – ще води майсторски клас, за да вдъхнови бъдещите астронавти, да подготви космическите туристи и да сподели пред обикновените ентусиасти какво е да си човек в космоса и как това променя завинаги гледната ти точка към Земята. 

Пенсионираният астронавт ще сподели опита от своите 21 години в тази професия в 28 урока от онлайн поредицата „Master Class“. В бонус урок той ще разкаже и своята лична история как става астронавт, за да мотивира бъдещите изследователи.

„Нито един астронавт не излита в космоса със сключени пръсти. Не по този начин се справяме с риска – казва Хатфийлд в трейлъра за майсторските си класове. – Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.“

В поредицата от уроци той ще говори за практическата част, за обучението на астронавтите, за управлението на Международната космическа станция, както и за научните измерения на астронавтиката. Хатфийлд ще сподели последствията от живота в космоса върху човешкото тяло и ум.

Америка за България

„Можеш реално да видиш как това място, на което си израснал, се вписва в общата сложност и реалността на Слънчевата система. Неизбежно започваш да се чудиш дали сме сами във Вселената, или не?“, обяснява Хатфийлд.

А с напредването на технологиите, някои от неговите онлайн ученици със сигурност ще летят в космоса някой ден, убеден е астронавтът.

Образователната поредица „Master Class“ в YouTube се основава на идеята, че всеки трябва да има „достъп до гения“ и да се учи от най-добрите. Майсторски класове онлайн имат още фотографката Ани Лейбовиц, архитектът Франк Гери, антроположката Джейн Гудол, журналистът Боб Удуърд.

Bookshop 300×250 3
Bookshop 728×90