Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мистър Джойс разбра, че Октомврийската революция се е случила през ноември”

Историята на Джеймс Джойс и неговия приятел и секретар, руския евреин Пол Леон

Джеймс Джойс и Пол Леон (вдясно) - „Мистър Джойс разбра, че Октомврийската революция се е случила през ноември”

Джеймс Джойс и Пол Леон (вдясно)

На днешния 2 февруари през 1882 г. е роден великият ирландски писател Джеймс Джойс. За живота му се знае много, за творчеството му се говори още повече, малцина го разбират, но никой не може да отрече приноса му към световната литература. В деня на неговата 139-а годишнина ще разкажем една от по-малко известните истории от живота му, свързана с неговия дългогодишен секретар – емигрант от Русия.

През 1932 г. московският „Международен съюз на революционните писатели“ праща до големия и вече известен ирландски писател анкета със следния въпрос:

„Какво влияние върху вас като писател оказа Октомврийската революция и какво е нейното значение за Вашата литературна работа?”.

Писмото е подписано от секретаря на писателския съюз Романов – съименник на последния руски цар, убит от комунистите. Джойс отговаря чрез секретаря си, бившия белогвардеец Пол (Павел) Леон.

„Милостиви господа, мистър Джойс ме помоли да ви благодаря за оказаната му чест, вследствие на която той научи с огромен интерес, че в Русия през октомври 1917 г. се е случила революция. При по-подробно запознаване обаче, той разбра, че „Октомврийската“ революция се е случила през ноември същата година. От сведенията, събрани от него, му е трудно да оцени важността на събитията и той би искал само да отбележи, че ако се съди по подписа на вашия секретар, промените не са чак толкова големи…“

Пол Леон, евреин от Петербург, руски емигрант, юрист по образование, е посветил живота си след емиграция на писателския гений на Джойс. Леон е водел цялата кореспонденция на ирландкия автор (по 20 писма на ден), помагал му е в юридическите въпроси, водел е финансовите и съдебните му дела. Сближавал ги е не само общият им интерес към средновековната юриспруденция, но и сходното им чувство за хумор.

Шуреят на Леон, братът на жена му Алекс Понизовски, е преподавал руски език на Джойс. Алекс е бил близък приятел на Владимир Набоков, с когото са учили заедно в Кеймбридж. Именно Понизовски запознава Джойс и Набоков, когато завежда ирландеца на лекция за Пушкин при автора на „Лолита“. След това руският писател често гостува в дома на Джойс, а съпругата на Пол Леон, преводачка, му помага за създаването на първия му английски роман „Истинският живот на Себастиан Найт“. Работели на едно и също бюро заедно с Леон и Джойс.

След окупацията на Париж от нацистите, Джойс и Леон работят в Сен Жеран върху редакцията на „Бдение над Финеган“. Леон заминава за окупирания Париж, за да спаси архива на Джойс, и успява – една част скрива у приятели, а друга предава на ирландския консул. Като евреин е арестуван от Гестапо в Париж през 1941 г. и изпратен в Аушвиц, където умира.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg