Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мистериозен надпис в стилистиката на „Войната на буквите” посреща в Копривщица

Институтът за български език към БАН се е самосезирал по случая

Табелата не е нито на кирилска, нито на глаголическа азбука. Снимка: Борис Мутафчиев - Мистериозен надпис в стилистиката на „Войната на буквите” посреща в Копривщица

Табелата не е нито на кирилска, нито на глаголическа азбука. Снимка: Борис Мутафчиев

Странен надпис се появи на входа на Копривщица на 10 април, съобщиха от Института за български език към БАН. Граждани са изпратили снимка на входна табела към града, която се различава от стандартните и е изписана със странни букви, вдъхновени от сериала „Войната на буквите“, разказа за „Площад Славейков“ проф. Ана Кочева от института.

Според нея надписът е абсурден – той не е нито на кирилска, нито на глаголическа азбука. Другата му странност е, че е в посока, обратна на движението. Копривщенци коментират на местния диалект, че „трябва гъзним човек да го види“, разказва проф. Кочева.

Институтът за български език към БАН се е самосезирал за новия входен надпис на града и в момента подготвя становище, което ще бъде изпратено до общината в Копривщица. Разговори на експертите от БАН с Музейната дирекция и Общинския съвет в града са изяснили, че двете институции не са уведомени за поставянето на надписа, но той все пак е сложен там с нечие разрешение. Предстои да се разбере кой е разрешил поставянето му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90