Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мистерия с бяло петно върху „Писъкът“ на Мунк разкрита

Смятаме, че можем да закрием случая с птичите курешки, съобщават учени след като изследват субстанцията

Мунк рисува четири версии на „Писъкът“ през 90-те години на XIX век. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мистерия с бяло петно върху „Писъкът“ на Мунк разкрита

Мунк рисува четири версии на „Писъкът“ през 90-те години на XIX век. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След години спекулации учени от Антверпенския университет в Белгия успяха да разрешат мистерия около „Писъкът“, иконичната картина на Едвард Мунк. Странна бяла следа на една от версиите на платното вече е идентифицирана като восък от свещ – т.е. не е курешка, каквито предположения е имало в миналото, разказва „Гардиън“.

Мунк рисува четири версии на картината си през 90-те години на XIX век. Едната от тях, от 1893-а, която се намира в Националния музей на Норвегия, отдавна има бяло петно с неустановен произход – близо до рамото на ужасения субект.

През 2012 г. друго от платната бе продадено за 119,9 милиона долара и в момента е в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Останалите две са притежание на Музея на Мунк. Едното от тях дори е било открадвано от там – но после открито и върнато.

Мунк е обичал да рисува на открито и да подлага картините си на „силите на природата“, се посочва в официалното съобщение на университета. Заради това и някои от изследователите му са предполагали, че „прелитаща птица буквално е добавила нов пласт към смисъла на шедьовъра“.

Но проф. Тине Фройсакер от Университета в Осло и Тиери Форд, консерватор в Националния музей, отхвърлят тази теория. Проф. Фройсакер коментира, че птичите курешки имат корозиращ върху много материали, което и повечето собственици на автомобили могат да потвърдят. За разлика от тях, субстанцията върху картината на Мунк изглежда да е над боята.

През миналия месец май екип от изследователи от Антверпен, експерти в рентгеновия анализ и електрохимията, са били поканени в Осло да разгледат материалите, използвани в „Писъкът“. Така разрешават спора. Учените са взели проба от субстанцията и чрез рентгенова дифракция „незабавно“ са разпознали, че това всъщност е восък.

Изследователите смятат, че бялото петънце е дошло от прокапала свещ в студиото на Мунк.

„Смятаме, че можем да закрием случая с птичите курешки“, се казва в университетското съобщение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах