„Мистерията на българските гласове“ с великденски концерт

Събитието в „Сити Марк Арт Център“ ще може да се гледа и онлайн

„Мистерията на българските гласове“ се завръща пред публика след ограниченията първо в София. Снимка: Светлана Бекярова - „Мистерията на българските гласове“ с великденски концерт

„Мистерията на българските гласове“ се завръща пред публика след ограниченията първо в София. Снимка: Светлана Бекярова

„Мистерията на българските гласове“ ще пее за пръв път тази година – на 22 май, по случай Великден, в „Сити Марк Арт Център“ в София. 

Под диригентството на проф. Дора Христова женският хор ще изпълни обредни и ритуални песни като „Мома хубава“ на Петър Льондев и „Закукала кукувица“ на Николай Кауфман, произведения с религиозно съдържание – „Богородица“ от Архангелски, а също традиционни и добре познати заглавия като „Море зажени се Гюро“, „Дилмано, Дилберо“ и „Хоро“ на Кирил Стефанов. Ще прозвучат още и изпълнения на квартет „Ева“. Ще бъдат представени и няколко композиции от албума „БууЧииМиш”, създаден в партньорство с Лиса Джерард.

Вижте още: „ГЛАСОВЕТЕ НИ ПАДАХА КАТО КОСМИЧЕСКИ ДЪЖД НАД ПУБЛИКАТА“

Събитието ще може да се проследи и онлайн, с билети.

„Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор“, казва продуцентката Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг”, издали „БууЧииМиш“.

През 2021 г. православният свят ще отбележи Христовото възкресение на 2 май, но концертът на „Мистерията“ ще се случи 20 дни по-късно, тъй като е претърпял отлагане – първоначалната дата е била на 9 май, но надеждите на организаторите са, че до 22 май ограниченията ще се отхлабят и ще позволят 50% зрители в залата, вместо сегашните 30%. Залата в „Сити Марк Арт Център“ има само 300 седящи места, затова се предлага възможността и за онлайн гледане. Организаторите отбелязват, че в православния свят е прието до 40-я ден след Възкресението вярващите да се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Билетите за концерта на 22 май са вече в продажба онлайн.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах