Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мистерията на българските гласове“ с великденски концерт

Събитието в „Сити Марк Арт Център“ ще може да се гледа и онлайн

„Мистерията на българските гласове“ се завръща пред публика след ограниченията първо в София. Снимка: Светлана Бекярова - „Мистерията на българските гласове“ с великденски концерт

„Мистерията на българските гласове“ се завръща пред публика след ограниченията първо в София. Снимка: Светлана Бекярова

„Мистерията на българските гласове“ ще пее за пръв път тази година – на 22 май, по случай Великден, в „Сити Марк Арт Център“ в София. 

Под диригентството на проф. Дора Христова женският хор ще изпълни обредни и ритуални песни като „Мома хубава“ на Петър Льондев и „Закукала кукувица“ на Николай Кауфман, произведения с религиозно съдържание – „Богородица“ от Архангелски, а също традиционни и добре познати заглавия като „Море зажени се Гюро“, „Дилмано, Дилберо“ и „Хоро“ на Кирил Стефанов. Ще прозвучат още и изпълнения на квартет „Ева“. Ще бъдат представени и няколко композиции от албума „БууЧииМиш”, създаден в партньорство с Лиса Джерард.

Вижте още: „ГЛАСОВЕТЕ НИ ПАДАХА КАТО КОСМИЧЕСКИ ДЪЖД НАД ПУБЛИКАТА“

Събитието ще може да се проследи и онлайн, с билети.

„Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор“, казва продуцентката Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг”, издали „БууЧииМиш“.

През 2021 г. православният свят ще отбележи Христовото възкресение на 2 май, но концертът на „Мистерията“ ще се случи 20 дни по-късно, тъй като е претърпял отлагане – първоначалната дата е била на 9 май, но надеждите на организаторите са, че до 22 май ограниченията ще се отхлабят и ще позволят 50% зрители в залата, вместо сегашните 30%. Залата в „Сити Марк Арт Център“ има само 300 седящи места, затова се предлага възможността и за онлайн гледане. Организаторите отбелязват, че в православния свят е прието до 40-я ден след Възкресението вярващите да се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Билетите за концерта на 22 май са вече в продажба онлайн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90