Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мистерията на „извънземния“ скелет разгадана

Генетичният анализ разкрива, че необичайните останки принадлежат на човешкия ембрион с тежки мутации

С височина 15 сантиметра, скелетът на Ата има удължен череп, наклонени очни кухини и само 10 чифта ребра вместо обичайните 12.  Снимка: Bhattacharya et al - Мистерията на „извънземния“ скелет разгадана

С височина 15 сантиметра, скелетът на Ата има удължен череп, наклонени очни кухини и само 10 чифта ребра вместо обичайните 12. Снимка: Bhattacharya et al

Учени са разкрили произхода на мистериозен скелет, представян дълго време за извънземен, съобщава „Индипендънт“.

След петгодишно изследване изследователски екип е разкрил генетичния състав на странния образец, открит в пустинята Атакама през 2003 г., наричан „Ата“. Проведен от изследователи от два университета – Калифорнийския в Сан Франциско и Станфорд – съдебномедицинският анализ на останките разкрива, че те несъмнено принадлежат на човек, макар и с тежки и преди това неизвестни генетични мутации.

Скелетът, открит в кожена торба зад изоставена църква, датира от около 70-те години на миналия век и откакто е показан пред света е обект на спекулации сред онлайн ентусиасти по извънземни посещения. Особено активен сред тях бе Стивън Гриър, директор на Център за изследване на извънземния разум и проекта „Дискложър“ (Разкриване на информация), който направи и документален филм за скелета Ата, наречен „Сириус“.

С височина 15 сантиметра, скелетът има удължен череп, наклонени очни кухини и само 10 чифта ребра вместо обичайните 12. Въпреки ниския си ръст, костното развитие на скелета съвпада с това на шестгодишно дете.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

След откриването си Ата е продаден на черния пазар и в крайна сметка се оказва в ръцете на испански бизнесмен.

Д-р Гари Нолан, микробиолог от Станфордския университет, за първи път чува за екземпляра от приятел и решава да опита да разгадае мистериозния му произход, защото е силно заинтригуван от необичайния му вид. За целта му трябва ДНК от скелета, която да анализира.

Д-р Нолан и колегите му се свързали с авторите на филма „Сириус“ и получили възможност да направят такъв анализ, както и да изследват самите останки. Заключението им е категорично: скелетът несъмнено принадлежи на човешки плод от женски пол със смесен американски и европейски произход, въпреки че причината за необичайния му външен вид отначало била неизвестна.

В следващия етап от изследването към екипа се присъединил и д-р Атул Бют, специалист по редки детски болести от Станфордския университет, за да помогне да се разбере какви генетични фактори са довели до появата на деформациите. Използвайки най-модерните техники, учените откриват редки мутации, свързани с дуарфизъм и множество други разстройства на костите и растежа.

Изследването разкрива и четири генетични мутации, за които се предполага, че са свързани с костни заболявания, които досега не са били известни на науката. Тези мутации са причината за необичайния външен вид на Ата и за преждевременното остаряване на костите ѝ, което я кара да изглежда много по-стара, отколкото всъщност е била.

„Когато анализираме пациентите си и техните техните семейства, ние лекарите често търсим една причина – супер-рядка или необичайна мутация, която може да обясни заболяването на детето, но в този случай сме сигурни, че много неща са се объркали“, казва д-р Бют.

Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Genome Research.

Освен справянето с една 15-годишна мистерия, учените смятат, че успехът в разрешаването на загадката може да бъде полезен и за съвременната медицина при лечението на някои сложни случаи.

„Фенотипът, симптомите и размерите на това момиче са изключително необичайни и изследването на тези много озадачаващи стари проби ни учи как по-добре да правим ДНК-анализи днес на децата при определени условия – казва д-р Нолан. – Вероятно един ден ще можем да лекуваме някои от тези разстройства.“

След като вече е ясно, че Ата определено няма извънземен произход, а останките вероятно са на не повече от 40 години, д-р Нолан се надява, че един ден тя ще получи подходящо погребение.

„Сега знаем, че това е дете, починало вероятно по време на раждането си или малко след това – допълни той.- Мисля, че трябва да се върне в страната си и да бъде погребана според обичаите на местното население.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах