Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Митът за Озирис – ключ към потъналите мистерии на Египет

Институтът за арабския свят в Париж представя божеството в изложба с подводните находки на археолога Франк Годио

„Това, което открихме, представлява едва 2-3% от онова, което се намира все още под водата“, твърди археологът Франк Годио. - Митът за Озирис – ключ към потъналите мистерии на Египет

„Това, което открихме, представлява едва 2-3% от онова, което се намира все още под водата“, твърди археологът Франк Годио.

Франк Годио е археолог-мечтател. От 1990 г. той изследва дъното на залива Абукир по египетското крайбрежие със забележителното намерение да картографира по-прецизно древния град Каноп, потънал през VIII век. Френският археолог така открива пристанището и храма на град Тонис-Хераклион, разположен на 30 км на североизток от Александрия, пише френският „Льо Поан“. Въпреки значимостта на откритията си, археологът се презастрахова:

„Това, което открихме, представлява едва 2-3% от онова, което се намира все още под водата“.

Като президент на Европейския институт по подводна археология Годио може прекрасно да оцени стойността на всеки от 293-те артефакта, представени на изложбата „Озирис – потъналите мистерии на Египет“. Освен това той не може да пренебрегне факта, че от другата страна на Средиземно море се унищожават цели градове и техните хилядолетни останки – жертви на пандемично мракобесие.
Заветът, изпращан ни от намерените находки от древен Египет, Годио тълкува така:

„Изключително важно е да запазим културното наследство на човечеството. Тези, които го разрушават, отнемат на децата си възможността да разбират настоящето и да предвиждат бъдещето“.

Чрез Озирис

Между артефактите, изложени в Института за арабския свят в Париж до 31 януари 2016 г., 250 са плод на открития на неговия екип, а останалите 43 са предоставени от музеите в Кайро и Александрия.

„Още от първите открития усетихме присъствието на бог Озирис. На много места срещахме неговото изображение и предмети, свързани с култа към него“, обяснява разпалено археологът.

Богът на боговете е фокусът на тази изложба. Митът за него и мистериите му са представени чрез многобройни статуетки, фиали, различни съдове и медальони, които изобразяват неговата сестра и съпруга Изида и синът им Хор, заченат след смъртта на Озирис.

За изложбата са подбрани експонати измежду откритите общо 15 000 артефакти – задълбочен и обстоен труд, извършен от специалистката на музея Мартин Томас-Бургньоф.

„Успяхме да първи път да съберем изключителна сбирка от артефакти“, обяснява с жар познавачката на египетската култура.

За нея митът за Озирис е преди всичко символ на надеждата. Надеждата да видим как доброто побеждава злото. В актуалния контекст на един арабски свят, който е в състояние на абсолютно крушение, изложбата надхвърля първоначалната си мисия да представи културни или художествени творби и отправя важно политическо послание – подтиква към борбата срещу онези, които унищожават миналото на човечеството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

kapatovo.bg