Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Митко Щерев: Докога едни и същи в „Музикаутор“? Театър

Господа, засрамете се! Приемете, че два мандата са достатъчни

„Този път постановката беше комедийна. Първо се предлага изключването на Кирил Маричков и Петър Дундаков, защото не се явявали половин година на заседанията на УС. После отново ги предлагат и отново ги приемат в УС“, пише Митко Щерев. - Митко Щерев: Докога едни и същи в „Музикаутор“? Театър

„Този път постановката беше комедийна. Първо се предлага изключването на Кирил Маричков и Петър Дундаков, защото не се явявали половин година на заседанията на УС. После отново ги предлагат и отново ги приемат в УС“, пише Митко Щерев.

„Театър“ нарича композиторът Митко Щерев Общото събрание на сдружението „Музикаутор“, провело се на 8 ноември в София. В отворено писмо, разпространено до медиите, авторът на мелодията към „Осъдени души“ се възмущава от отказа да бъде въведен лимит на мандатите в Управителния съвет на дружеството. Гневът на Щерев е насочен към председателя на „Музикаутор“ Ясен Козев, към Кирил Маричков, Васил Гюров и Петър Дундаков.

Опит да промени принципа на прием в Управителния съвет на сдружението направи и музикантът от „Хиподил“ Венци Мицов. Той внесе предложение на Общото събрание в УС да не бъдат допускани сътрудници на Държавна сигурност. Предложението му бе отхвърлено.

Предлагаме ви пълния текст на писмото на Митко Щерев. 

На 8 ноември т.г. се в НДК се проведе Общо събрание на „Музикаутор“, където се разигра поредната театрална постановка. Да! Това наистина е постановка, в която главни роли играха Васил Гюров, Ясен Козев и хора като Кирил Маричков и Петър Дундаков.

На 8 декември отново (за четвърти път) УС насрочава Общо събрание с точка първа: „Промени в Устава на дружеството”. Още в началото на събранието Ясен Козев предлага промяна на дневния ред и точката за промените в Устава отпада. Как става това, оставям на теб, читателю, да разгадаеш.

И това се случва кога – когато Маричков вече 10 г., Ясен Козев – 7 г., а Васил Гюров – 9 г. са членове в УС на „Музикаутор“. Докато през 2013 г. имаше официално предложение за мандатност (най-много 2 мандата) само от 13 известни композитори и поети, то тази година авторите, които искат тази промяна, са десетократно повече.

Да оставим настрана въпроса, че точно Ясен Козев и Васил Гюров не са хората, които трябва да представляват българските композитори и поети в „Музикаутор“. Имам предвид сериозно творчество и обществен авторитет. Някой да е чел или видял стихосбирка от Васил Гюров? Това обаче не му пречи вече девета година да е в УС от квотата на поетите. Как става това, оставям на теб, читателю, да разгадаеш.

Седемгодишният предстой в УС на Ясен Козев е също спорен. В актива си като попкомпозитор той има само един хит и нищо повече…

Но да се върнем отново на събранието. Този път постановката беше комедийна. Първо се предлага изключването на Кирил Маричков и Петър Дундаков, защото не се явявали половин година на заседанията на УС. После отново ги предлагат и отново ги приемат в УС. Всичко това е парадоксално, комично и жалко. И за това нещо се пръскат пари на членовете на „Музикаутор“. Маричков и Дундаков явно са казали: „Приятели, нека пак да сме в УС. Честна пионерска! Вече няма да отсъстваме“!

Колеги! Засрамете се! За това, че сте предложени отново, сте виновни само вие, защото можехте да се откажете, нали! Но не го направихте. Нека това отиде в банковата сметка на морала ви.

Това за морала се отнася и за Васил Гюров, и Ясен Козев. Господа! Това, което сътворихте за тези 7-10 години, е прекалено скромно – затова мисля, че е крайно време да се преборите с егоизма си и да приемете, че два мандата са достатъчни за изява на всеки един от нас в УС.

И не забравяйте, че незаменими хора няма…

Митко Щерев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС