POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Митовски, Гочев и Цанков заложиха вещи, техника и имоти (документи)

Булбанк са описали автомобилите им, камери, хладилници... и правата върху филма Мисия Лондон

Двама от съдружниците в "Камера" - Димитър Митовски и управителят Димитър Гочев (вдясно). - Митовски, Гочев и Цанков заложиха вещи, техника и имоти (документи)

Двама от съдружниците в "Камера" - Димитър Митовски и управителят Димитър Гочев (вдясно).

Възможно ли е актьорите, операторите, гримьорите, статистите и реквизиторите от сериалите „Под Прикритие”, „Фамилията” и „Революция Z” най-накрая да получат хонорарите, които продуцентите от „Камера” ООД им дължат от месеци? И въобще има ли някакъв шанс фирмата на Димитър Гочев и Димитър Митовски да се измъкне от тежките финансови затруднения, които вече не са тайна за никого? Ние, от „Площад Славейков”, силно се надяваме на „чудо”, защото милеем за българското кино и оценяваме приноса на Гочев и Митовски. Не можем обаче да си затваряме очите пред фактите. Особено, след като попаднахме на документ за реалното състояние на „Камера”.

От него става ясно, че през 2013 година фирмата на Гочев и Митовски е теглила няколко кредита на обща стойност около 2 900 000 млн. лева. В края на 2014 г. дружеството пък е заложило недвижими имоти в Елин Пелин, за да обезпечи въпросните кредити.

В същия този период, по-точно през лятото на миналата година, се заговори, че „Камера” не плащат на актьорите и техническия екип. През август актрисата Искра Донова разкри, че тя и десетки актьори, оператори, асистенти, гримьори, реквизит и прочие служители вече осем месеца си чакат парите. Освен това категорично опроверга Митовски, който твърдеше, че бавел плащанията заради уж забавени траншове от Би Ти Ви. Със смелата си публична позиция Донова го накара само за ден да обещае, че ще брои хонорарите до стотинка. Въпреки това „Камера” все още „виси” на десетки хора от екипите на сериалите. Вероятно защото положението на фирмата далеч не е толкова розово, колкото шефовете й го описват в редките си интервюта пред избрани медии.

Нека видим фактите:

На 3 декември 2014 година между „Камера” ООД (представлявано от управителя Димитър Гочев) и „Уникредит Булбанк” АД е сключен договор за особен залог на търговско предприятие. Фирмата на Гочев и Митовски е заложила цялото си настоящо и бъдещо имущество, за да обезпечи свои предишни кредити, включително всички бъдещи вземания, търговски марки, движими и недвижими вещи и „плодовете“ от тях, материални и нематериални права. Заложени са два големи недвижими имота. Първият, с площ 23 427 квадратни метра, е в село Равно поле, община Елин Пелин. Той е отреден за студиен комплекс за тв и филмово производство (на това място съдружниците възнамеряваха да създадат нов Киноцентър, където да се снимат около 10-15 филма годишно, предимно чуждестранни продукции – бел. ред.) Вторият имот с площ 15 611 кв. метра също е в Равно поле, но за разлика от първия е отреден за жилищно застрояване и граничи с парцела на студийния комплекс.

Dogovor2-a

По силата на този договор „Камера“ се задължава постоянно да поддържа обща отчетна стойност на активите си в размер на около 6,2 млн. лв. А имуществото на фирмата е оценено на 8,5 млн. лв.

Dogovor3-a

 

Към документа е приложен подробен опис на заложените имоти, трафопостове, автомобили, снимачен павилион, камери, телевизори, обективи, ксерокси, компютри, фотоапарати, прожектори, стойки, мобилни телефони, климатици, пералня, шкафове, мека мебел, хладилници…

Dogovor4-a

Dogovor5-a

Dogovor6-a

Заложени са и интелектуалните права на „Камера“ върху филмите „Мисия Лондон“, „Вила Роза“, „Стоичков“, „Аве“… на обща стойност 4,4 млн. лв.

Dogovor7-a

Договорът за залога на имущество е сключен като обезпечение по кредити, взети по-рано от „Камера”. Става дума за крупни суми.

На 18.06.2013 година фирмата на Гочев и Митовски сключва два договора – за стандартен кредит за оборотни средства (в размер на 500 000 лева) и за комбиниран банков кредит (до 400 000 лв. за инвестиционен кредит; до 360 000 лв. за инвестиционен кредит и до 600 000 лв. за револвиращ кредит). Само няколко дни по-късно е парафиран още един договор, този път за стандартен кредит на оборотни средства в размер на внушителните 1 050 000 лева.

Дали част от тези средства ще се върнат обратно при екипите на „Под прикритие”, „Фамилията” и „Революция Z”, които продължават да си чакат парите и вече са уморени дори да се оплакват? Как Митовски и Гочев ще се справят с трудното финансово положение? Дали заснемането на нови сериали ще ги измъкне от кризата, или обратното, ще ги закотви на дъното? Как въобще се е стигнало до тази ситуация? Ще намерят ли смелост продуцентите публично да признаят истината? Въпроси без отговор, поне засега.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС