Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мизантроп, или борбата на критика с редактора на тази медия

Как „сладък“ става естетична, а не кулинарна категория в новия спектакъл на Красимир Спасов в Театър „Българска армия“

Владимир Матеев в ролята на Алцест в спектакъла „Мизантроп“. Снимка: Борис Урумов/Театър „Българска армия“ - Мизантроп, или борбата на критика с редактора на тази медия

Владимир Матеев в ролята на Алцест в спектакъла „Мизантроп“. Снимка: Борис Урумов/Театър „Българска армия“

Позабравен и почти непознат за младата публика, Молиер отново е на българска сцена, благодарение на режисьора Красимир Спасов. Елегантният спектакъл „Мизантроп“ вече посреща зрители в камерната зала „Миракъл“ на Театъра на армията.

Постановката е демонстрация на това как кулинарното определение „сладък“ може да се превърне в естетическо. Всичко е сладко на сцената. Дори човешките качества, които Молиер не се уморява да осмива – сплетните, интригите и злепоставянето в обществото, се показват без сатирично насилие, сред умерени жестове и с красиви костюми. Дрехите на персонажите, сътворени от Мария Диманова, са първокласни сценични тоалети, които без затруднение ни пренасят в миналото.

Младежът Алцест потъва в любовна омая към млада и хубава дама, обект на ухажване на куп мъже. Започва надпревара за сърцето ѝ, в която никой не подбира средствата, с които да елиминира съперниците си. Главният ухажор е Владимир Матеев, актьор от последния завършил клас на Иван Добчев, много търсен от различни театри през последните 2-3 години. Ако правилно изразходва своите талант и енергия, той има потенциала да стане новият Стефан Данаилов.

Дамата Селимена се изпълнява от Гергана Данданова, която преди няколко години се превъплъти в Албена на Йовков отново в постановка на Красимир Спасов. Гергана е емоционално пластична, притежава умението да управлява атрактивно и заразително настроението на сцената.

Гергана Данданова в сцена от спектакъла. Снимка: Борис Урумов/Театър „Българска армия“

Най-неочаквано изпъква Милен Миланов, когото в този театър все виждахме в кахърни и сериозни роли. А сега той, в ролята на богат и известен благородник, показва находчиви и забавни гримаси и жестове, които обаче не му носят предимство пред Селимена. В кратката си поява Георги Кадурин също е „сладък“ като богат и посредствен гражданин, мечтаещ за слава като поет.

Цял сегмент от съвременното българско общество е на малката сцена. Красива и точна, както винаги, Стефка Янорова е дама от обществото, способна да закопае всеки с интригите си. На сцената са още Луизабел Николова, Васил Дуев (популярен от алтернативните постановки талантлив актьор, тук гост), Стойко Пеев и Калин Иванов.

Минималистичната сценография е работа на Красимир Вълканов.

…Тук свърши ревюто ми за спектакъла на Армията, но главната редакторка на сайта „Площад Славейков“ поиска да дам оценки на представлението. Каквито нямало. Е, добре!

Щом се каже „Молиер“, младият зрител се прозява и муси. Все едно да го съблазним със Сава Доброплодни. Точно така реагира осемнайсетгодишната ми дъщеря, току-що гледала за втори път на компютъра си „Игрите на глада“, за да опонира качествено на приятелките си, че Натали Дормър е по-готина от Емилия Кларк в „Игра на тронове“.

Обаче Краси Спасов, един от приятелския триумвират с Коко Азарян и Поляков, не е вчерашен. Той окастря текста до изпъкване само на репликите на злословието и интригантството на рояка ухажори около Селимена. Накацали на сцената с комични отигравания и облечени в баровски летни костюми, те сякаш се тълпят на крайбрежния булевард в Кан и от нямане какво да правят, клюкарстват и интригантстват.

Пак ще дам пример с дъщеря ми Лили. Като се захлади, ѝ подарих старото ми кожено яке. Донесох го преди години от Турция, напълно запазено. Прилегна ѝ адски добре, тъкмо ми беше отесняло. Приятелките ѝ са го одобрили и не са казали, че е мода от друго поколение, а са го оценили като готино рокендрол яке. Така и аз приключвам: „Мизантроп“ в  „Армията“ е интересен и умен, актьорски качествен Кроазет-спектакъл.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС