Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Младежкият театър е спасен – запазва сградата си изцяло

МРРБ е отказало на Комисията за енергийно и водно регулиране да ѝ предостави част от сградата на театъра

На 30 май се проведе мирен протест в подкрепа на Младежкия театър. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Младежкият театър е спасен – запазва сградата си изцяло

На 30 май се проведе мирен протест в подкрепа на Младежкия театър. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

„Пространството на Младежкия театър е спасено! Благодаря на всички, които подкрепиха каузата! Очакваме създаването на още една сцена за куклен театър в София”, написа във Фейсбук профила си столичният заместник-кмет по културата Мирослав Боршош.

От общината уточниха, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е уведомило с писмо Столичната община, че няма да удовлетвори искането на председателя на КЕВР за безвъзмездното предоставяне на имота на Младежкия театър за управление от комисията. Така ръководството на театъра ще може да изпълни проекта си за изграждане на сцена за куклени представления и обособяване на допълнителни работни помещения за артистите, сценичните работници и служителите си.

В края на май стана ясно, че Младежкият театър рискува да загуби част от сградата си, защото Комисията за енергийно и водно регулиране е изпратила през февруари 2022 г. писмо до Министерството на регионалното развитие с искане да ѝ бъде предоставен имотът под предлог, че е с „отпаднала необходимост”. Тогава ръководството на театъра призова за реакция Министерството на културата и свика мирен протест срещу отнемането на 435 кв. м., върху които е планирано да се създаде изцяло нова сцена за куклен театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах