Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Младежкият театър пише до властта: Някои сме на ръба, други във фалит

Ще се реши ли българската политическа класа от 21-ви век да бъде наш палач?

„Все още се надяваме, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа“, пишат актьорите от Младежкия театър. - Младежкият театър пише до властта: Някои сме на ръба, други във фалит

„Все още се надяваме, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа“, пишат актьорите от Младежкия театър.

Някои от нас са на ръба, други – във фалит, твърдят актьори от трупата на Младежкия театър в писмо, адресирано до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева, вицепремиера Румяна Бъчварова, председателя на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова, министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Нуждаем се от спешна реформа на Реформата, казват творците. Културата е елемент от националната ни сигурност – продължават актьорите, – а липсата на национална стратегия в сектора е основната причина за катастрофалната ситуация. Те настояват за спешно съставяне на кризисен план.

Вижте пълния текст на отвореното писмо:

Отворено писмо

От колектива на Младежки театър „Николай Бинев”

Обръщаме се към вас в качеството ни на преки потърпевши от колапсното състояние на сценичните изкуства. Макар да сме доведени до усещането за безперспективност в усилията си както за личностна реализация, така и за развитието на културата в страната, която все още е наш единствен дом; все още се надяваме, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа.

Първоначалната идея на въведените тогава промени в системата бяха приети с надеждата, че това е опит да се сложи край на социалистическия модел – всекиму по равно. Идеята: държавните театри да преминат на вече проверения, работещ модел на финансиране на общинските театри в София, бе много добра. За съжаление моделът не бе повторен в неговите цялостни параметри; бе съставен „в движение“, без да са направени необходимите анализи, прогнози и планове, което отвори вратички за недобросъвестно източване на системата на финансиране. Това доведе до сегашното състояние на фалит на голяма част от културните институти.

Измамно се оказа първоначалното усещане на работещите в системата на държавните театри, че с повече работа и въпреки минималните ставки на работните заплати, чрез реформата може да се подобри унизителното заплащане и на творчески, технически и административен персонал.

Измамна се оказа и илюзията на Министерството на културата, че е в състояние да регулира един сложен и донякъде нереалистичен пазар. Решения „на парче“ и без дългосрочна перспектива; недостатъчно обмислени рестрикции с цел предпазване на системата от недобросъвестни мениджъри; както и нерешеният проблем с абсолютно наложителното повишаване на бюджета за култура, доведоха системата на държавните театри до ръба на оцеляването.

Създадената ситуация изисква спешна намеса на държавата под формата на кризисен план, който да включва на първо време оцеляване на системата, а после – нейното балансиране посредством реалистични прогнози и мерки, проведени обаче на истинско широко експертно ниво, а не от неясни действия на „експерти”, които са далеч от реалностите, с които се сблъскват работещите в театъра. И не на последно място – държавническо мислене и мерки, които театралните мениджъри да предприемат за подобряване условията на труд и заплащане на работещите в сферата на сценичните изкуства. Нуждаем се от спешна реформа на Реформата.

Уважаеми госпожи и господа, в Конституцията на Република България е записано, че всеки гражданин има право да се ползва от националните и общочовешките културни ценности. Това от една страна. От друга – творците, работещи в системата, имат своето гражданско право да упражняват професията, на която са се посветили и да изискват гаранции за перспективи и възможности за кариерно развитие. Последното важи с особена сила за младите творци, които излизат от академиите по изкуства. Всички тези права и свободи на публика и творци в момента са дълбоко засегнати. Ето защо смятаме, че отекващите в общественото пространство изводи, че културата е елемент от националната ни сигурност, съвсем не са пресилени. Липсата на национална стратегия в сектора е основната причина за катастрофалната ситуация, в която се намира българската култура.

Предупреждаваме, че ако не бъдат предприети бързи мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в театъра, рискуваме да станем свидетели на гибелта на едно изкуство, надживяло не една и две национални катастрофи…

Ще се реши ли българската политическа класа от 21-ви век да бъде палачът на българския театър?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90