Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Млади български автори излизат на хърватски

Антологията на съвременната ни литература е съставена от университетски преподавател в Загреб

„Благодаря сърдечно на всички замесени!“, написа в социалната мрежа поетесата Белослава Димитрова. - Млади български автори излизат на хърватски

„Благодаря сърдечно на всички замесени!“, написа в социалната мрежа поетесата Белослава Димитрова.

Антология с текстове на млади български автори – Izbor iz suvremene bugarske književnosti – излиза на хърватски език. Книгата е съставена от преводача и преподавател по български език в Университета в Загреб Ана Васунг и нейни студенти, а през май ще бъде представена и в столицата на Хърватската република.

В антологията влиза поезия на Белослава Димитрова и проза на Светослав Тодоров, Надежда Дерменджиева, Зорница Гъркова, Тодор Тодоров, Стефан Стефанов, Христо Раянов, Владимир Полеганов, Стоян Ненов и Александър Христов – почти всички автори с издадени книги в поредицата „Нова поезия и проза“ на Университетското издателство у нас.

„Ето един чудесен пример как усилията на един преводач, подкрепата на университет и желания може да се направи толкова много за българската литература! Благодаря на всички, свързани с този проект, и се надявам той наистина да е едно добро начало и на хърватски език да излязат целите книги на тези автори, а и още много други“, написа председателят на Националния център на книгата в НДК Светослав Желев чрез профила на блога си „Литературен гид“ във Фейсбук.

Поетесата Белослава Димитрова също съобщи за изданието и го определи като изключително ценно за нея: „Надявам се, че това е само началото“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg