Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Млади двугърби камили в столичния зоопарк

Трите женски и един мъжки се присъединяват към Пешо, екземпляр от техния вид на преклонна възраст

След време в Софийската зоологическа градина може да се роди малко камилче. Снимка: Столичен зоопарк - Млади двугърби камили в столичния зоопарк

След време в Софийската зоологическа градина може да се роди малко камилче. Снимка: Столичен зоопарк

В Софийския зоопарк вече има четири нови двугърби камили, съобщиха от зоологическата градина. Новите обитатели пристигат от зоопарк „Веспрем“ в Унгария и са транспортирани до столицата лично от директора Ласло Тьорок.

Трите женски камили и един мъжки вече са настанени в сектор „Тревопасни животни“  и могат да бъдат видени във външните им заграждения. Спокойни са, здрави и се адаптират добре в новото място. Животните са млади, на възраст от 1,5 до 2,5 години и няма кръвно родство помежду си, но все още не са достигнали полова зрялост, уточняват от Зоопарка. В Унгария камилите са живели в стадо, наброяващо 18 животни.

Двугърбите камили попадат в категория „Критично застрашен вид“ в Световната червена книга, защото дивите им популации в Монголските студени пустини са много намалели. Отглеждат се и като домашни животни. В столичния зоопарк от години има двугърба камила – Пешо, който вече е на преклонната възраст от над 20 години.

Придобиването на младите и много ценни двугърби камили е изключително важно за софийския зоопарк – коментира Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина София“. – От една страна, защото в Европа почти не се предлагат за размяна камили или ако се предлагат, те обикновено са единични индивиди или с родствена връзка помежду си, което не позволява потомство. И от друга, ние много се надяваме, че след като тези животни влязат в полова зрялост, можем да имаме и малки, с което за пореден път нашият зоопарк ще допринесе за опазването на биоразнообразието в Европа. Докато това стане обаче, сме уверени, че децата, които са повече от половината от всички посетители в столичния зоопарк, много ще се радват да ги видят.

От зоопарк „Веспрем“ очакваме скоро да получим още група червени ибиси и кенгура валаби.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg