Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великобритания връща младия Александър Македонски на Гърция

351 артефакта от колекцията на осъдения арт дилър Робин Саймс заминават за родината си

Всяко връщане на изкуство в Гърция повдига отново въпроса за мраморните фризове от Партенона. И до днес те се съхраняват в Британския музей, откъдето не са заявили намерение за реституирането им. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великобритания връща младия Александър Македонски на Гърция

Всяко връщане на изкуство в Гърция повдига отново въпроса за мраморните фризове от Партенона. И до днес те се съхраняват в Британския музей, откъдето не са заявили намерение за реституирането им. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще получи стотици откраднати древни артефакти след края на съдебното дело срещу британския арт дилър Робин Саймс, съобщава Би Би Си. В родината си ще се завърне и бронзовата статуя на младия Александър Македонски, е потвърдила министърката на културата в Гърция Лина Мендони.

В колекцията на Робин Саймс се намират хиляди предмети на изкуството от древния свят, открити при нелегални разкопки. Колекцията се съхранява в различни държави. Властите в Атина са убедени, че Саймс е играл ключова роля в международна престъпна мрежа, която се е занимавала с търговия на артефакти от древността.

Статуи, статуетки, скулптури, вази, украшения, посуда и аксесоари, датирани от неолита до ранновизантийската епоха и притежавани от ликвидираната компания на Робин Саймс, са върнати на гръцката държава след успешния край на многогодишното съдебно дело”, се казва в съобщението на гръцкото министерство на културата.

Гърция ще получи 351 предмета от колекцията. Съдебната сага е продължила 17 години.

През 2016 г. полицията в Швейцария в сътрудничество с италианската полиция е установила, че компанията на Саймс съхранява огромна колекция в митническо убежище в Женева. Засега не е ясно дали тази част от откраднатите артефакти ще бъде върната на Гърция.

Все още се обсъжда въпросът дали Британският музей е длъжен да върне в родината им съхраняваните в него статуи от Партенона. Властите в Атина неведнъж са настоявали те да бъдат върнати с аргумента, че не признават за законно разрешението на османските власти за износа им. Мраморните фризове от Партенона в началото на ХІХ век са били изнесени от британския дипломат лорд Елгин със специално разрешение от султана. През 1816 г. ги откупува британското правителство и оттогава те се съхраняват в Британския музей.

През март 2023 г. Ватикана върна на Гърция три фрагмента от Партенона. Тогава папа Франциск нарече връщането „важен жест на приятелство”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg