Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Младият български диригент, който променя американците с музика

Стилиян Киров - свежа аномалия в епоха на музиканти, които мислят само за автобиографиите си, пише „Чикаго трибюн“

Стилиян Киров е избран за музикален директор на Филхармонията на Илинойс на публичен конкурс през януари – сред общо 175 кандидати. - Младият български диригент, който променя американците с музика

Стилиян Киров е избран за музикален директор на Филхармонията на Илинойс на публичен конкурс през януари – сред общо 175 кандидати.

Стилиян Киров е свежа аномалия в една епоха на млади диригенти, които ценят всяко следващо излизане на подиума като поредно завоевание за нов ред в автобиографията. С тези думи започва очерка си за българския музикант в „Чикаго трибюн“ Джон фон Рейн.

Журналистът посвещава свой текст за Киров, който, едва 33-годишен, е новият музикален директор на Илинойския филхармоничен оркестър. Само преди дни диригентът изведе симфониците за откриването на юбилейния 40-и сезон на института.

Малко преди това „Трибюн“ излезе с обширен материал за Киров. Българинът е описан като „сериозен и отдаден музикант“, който „не мисли като кариерист“. В този смисъл, отбелязва Фон Рейн, „сякаш виждаме музикалните директори, каквито бяха преди 40-50 години“.

„Приветливият и любезен Киров говори за „промяна на живота на хората чрез велика музика“, но по начин, който не звучи безнадеждно идеалистичен. Говори за прекарването на достатъчно време с всеки във Филхармонията, за да развие силни отношения с изпълнители, персонал, директори, спонсори и публика. Говори за „мислене наедро“ по начин, който ще позволи на оркестъра да израсне артистично и да върви напред.“

Стилиян Киров е избран за поста на публичен конкурс през януари – сред общо 175 кандидати. Тригодишният му договор влезе в сила през юни, а първият му концерт на новата позиция бе на 14 октомври в „Тринити Крисчън Колидж“ – според Фон Рейн едно от най-чаканите есенни събития в областта на музиката.

Но работата на диригента няма да е само в Илинойс. Той бе в Сиатълския и в Мемфиския симфонични оркестри, преди да поеме настоящите си постове на музикален директор в Ню Джърси („Симфония в До“) и Калифорния (Филхармония на Бейкърсфийлд). Киров обаче не вижда конфликт в това да управлява три подиума по едно и също време.

„Като да имаш три деца е – обичаш ги еднакво и даваш всичко от себе си за тях – казва диригентът пред изданието. – С грижливо планиране мога да работя с трите оркестъра през сезона. Много вдъхновяващо е да градиш връзка с различни хора на различни места.“

Намеренията на Киров за Илинойската филхармония са да направи американската музика съществена част от програмата. Има планове в близко бъдеще да открие и позиция за щатен композитор.

„Диригентската позиция включва много аспекти отвъд музиката – дипломация, артистична визия, лидерство, набиране на средства – продължава Киров. – Трябва да можеш да работиш с хора, да ги вдъхновяваш. Все още придобивам много от тези умения. Но наистина чувствам работата си като моята страст. Изключително съм щастлив да бъда тук.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg