Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Много карикатури, малко смях

Националната изложба на карикатурата откроява някои проблеми в това изкуство

Една от интересните карикатури в изложбата, автор: Халит Куртумуш  - Много карикатури, малко смях

Една от интересните карикатури в изложбата, автор: Халит Куртумуш

Българската карикатура преминава през труден период – това е първото впечатление от 44-ата Национална изложба на това сложно изкуство, съчетаващо социални и политически коментари, чисто графични умения, журналистически усет, сатира и чувство за хумор. За да вирее то добре, е необходимо карикатуристите да имат място за постоянна, ежедневна изява. Но по икономически и политически причини у нас изданията, които могат да си позволят лукса да разполагат с карикатурист, се броят на пръсти.

А по чисто политически причини изданията, които разполагат с по няколко карикатуристи, трудно стигат до читателите си, особено извън София. Впрочем някои по-възрастни (по)читатели на също трудно ще стигнат до любимите си карикатуристи, защото Националната изложба е разположена на четвъртия, последен етаж на „Шипка“ № 6 (асансьорът не работи).

В изложбата тази година участват 40 художници с малко над 200 карикатури. За сравнение, на 39-ата Национална изложба преди 5 години карикатуристите пак бяха толкова, но произведенията им бяха към 400 (а през предишните години и повече). За разлика от бурната на събития и гражданска активност 2014 г., когато най-интересните екземпляри от политическата фауна бяха многобройни, днес осмиваните политици са по-малко. Жалко.

Доста хора идват на карикатурна изложба, най-вече за да видят как карикатуристите отмъщават от тяхно име на политиците за всичко, за което (повече или по-малко справедливо) смятаме, че са виновни. Но освен някои от героите (Орешарски, Местан, Плевнелиев), днес лисват и някои от най-сериозните смешни автори, което не е добър знак.

Има, разбира се и смешни, и добре нарисувани карикатури, и много познати имена, както и някои, които може би не сте чували, но вече можете да ги видите. Но има и някои произведения, които изглеждат озадачаващо – въпреки поставения на няколко места в залата двусмислен надпис „На Шипка всичко е карикатурно!“. Според нас обаче, на „Шипка“ всичко е спокойно.

Голямата награда (пластика „Перо”) е присъдена на Валентин Георгиев. Наградата на секция „Карикатура” (пластика „Мишена”) взима Майя Чолакова. Наградата на Столична община на името на Доньо Донев (1000 лв.) отива у Галина Павлова. Наградата на Дома на хумора и сатирата – Габрово отива у Милко Диков.

Валентин Георгиев

Димитър Атанасов

Мая Чолакова

Милко Диков

Не успяхме да схванем хумора на Милена Вълчанова в карикатурите от цикъла „Новите българи“:

Милена Вълчанова

Най-актуалната карикатура в изложбата е на Кирил Манов:

Кирил Манов

44-ата Национална изложба на карикатурата може да бъде разгледана на четвъртия етаж на „Шипка“ 6 до 25 април 2019 г.

Вижте още: „ПРАС-ПРЕС“: ЗАМИСЛЯМЕ КАРИКАТУРА, КОЯТО ДА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90