VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Много карикатури, малко смях

Националната изложба на карикатурата откроява някои проблеми в това изкуство

Една от интересните карикатури в изложбата, автор: Халит Куртумуш  - Много карикатури, малко смях

Една от интересните карикатури в изложбата, автор: Халит Куртумуш

Българската карикатура преминава през труден период – това е първото впечатление от 44-ата Национална изложба на това сложно изкуство, съчетаващо социални и политически коментари, чисто графични умения, журналистически усет, сатира и чувство за хумор. За да вирее то добре, е необходимо карикатуристите да имат място за постоянна, ежедневна изява. Но по икономически и политически причини у нас изданията, които могат да си позволят лукса да разполагат с карикатурист, се броят на пръсти.

А по чисто политически причини изданията, които разполагат с по няколко карикатуристи, трудно стигат до читателите си, особено извън София. Впрочем някои по-възрастни (по)читатели на също трудно ще стигнат до любимите си карикатуристи, защото Националната изложба е разположена на четвъртия, последен етаж на „Шипка“ № 6 (асансьорът не работи).

В изложбата тази година участват 40 художници с малко над 200 карикатури. За сравнение, на 39-ата Национална изложба преди 5 години карикатуристите пак бяха толкова, но произведенията им бяха към 400 (а през предишните години и повече). За разлика от бурната на събития и гражданска активност 2014 г., когато най-интересните екземпляри от политическата фауна бяха многобройни, днес осмиваните политици са по-малко. Жалко.

Доста хора идват на карикатурна изложба, най-вече за да видят как карикатуристите отмъщават от тяхно име на политиците за всичко, за което (повече или по-малко справедливо) смятаме, че са виновни. Но освен някои от героите (Орешарски, Местан, Плевнелиев), днес лисват и някои от най-сериозните смешни автори, което не е добър знак.

Америка за България

Има, разбира се и смешни, и добре нарисувани карикатури, и много познати имена, както и някои, които може би не сте чували, но вече можете да ги видите. Но има и някои произведения, които изглеждат озадачаващо – въпреки поставения на няколко места в залата двусмислен надпис „На Шипка всичко е карикатурно!“. Според нас обаче, на „Шипка“ всичко е спокойно.

Голямата награда (пластика „Перо”) е присъдена на Валентин Георгиев. Наградата на секция „Карикатура” (пластика „Мишена”) взима Майя Чолакова. Наградата на Столична община на името на Доньо Донев (1000 лв.) отива у Галина Павлова. Наградата на Дома на хумора и сатирата – Габрово отива у Милко Диков.

Валентин Георгиев

Димитър Атанасов

Мая Чолакова

Милко Диков

Не успяхме да схванем хумора на Милена Вълчанова в карикатурите от цикъла „Новите българи“:

Милена Вълчанова

Най-актуалната карикатура в изложбата е на Кирил Манов:

Кирил Манов

44-ата Национална изложба на карикатурата може да бъде разгледана на четвъртия етаж на „Шипка“ 6 до 25 април 2019 г.

Вижте още: „ПРАС-ПРЕС“: ЗАМИСЛЯМЕ КАРИКАТУРА, КОЯТО ДА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg