Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Красимир Спасов, рекордьор в театъра

Режисьорът празнува 75-ата си годишнина с премиера на „Тартюф“

С постановка по „Тартюф“ на Молиер режисьорът Красимир Спасов е избрал да празнува 75-ата си годишнина. - Красимир Спасов, рекордьор в театъра

С постановка по „Тартюф“ на Молиер режисьорът Красимир Спасов е избрал да празнува 75-ата си годишнина.

Пред вас е грешник лих и роб на похотта,
разбойник и злодей, невиждан във света,
аз цял воня от грях и цял в проказа гния,
животът ми е низ от сласт и мръсотия!

Тези думи в изпълнение на Иван Радоев ще чуем наесен от сцената на театър „Българска армия“. С постановка по „Тартюф“ на Молиер режисьорът Красимир Спасов е избрал да празнува 75-ата си годишнина. Името му стои зад някои от рекордите в театъра, известен с дългия живот на много от своите постановки. От 25 години вече там се играе „Секс, наркотици и рокендрол“, 20 сезона „Много шум за нищо“, 18 – „Колко е важно да бъдеш сериозен“, 11 – „Ножица-трепач“, а едно десетилетие – „Последни поръчки“.

„Тартюф“, който ще гледаме от ноември, е сценичен вариант на самия Спасов – изчистен, динамичен, съобразен с действителността на 2016-а, но все пак класически прочит на прочутата комедия на Молиер. Пред публиката ще звучи мерена реч, а при вече започналите репетиции се залага особено на точното изговаряне на стиха, на правилните ударения.

Пред „Площад Славейков“ директорът на театъра Мирослав Пашов бе сигурен, че и „Тартюф“ на Красимир Спасов ще се нареди сред онези спектакли, с които сцената им особено се гордее – и които пълнят салони, въпреки че (впрочем не „въпреки“, а заради) софийската публика ги познава отлично.

„Много шум за нищо“, например – две десетилетия в „Българска армия“, през които е игран и от големи актьори, които вече не са сред нас, Петър Гюров, Стоян Стоев, Асен Кисимов, Илия Добрев… Емблематично е, посочва Пашов, че за тези 20 години са се сменили доста от актьорите, а спектакълът е все така жизнен и завладяващ. Защо е така? Заради здравата режисьорска конструкция (отново – Спасов), която поддържа свежестта, оригиналността и духа точно с появата на нови и млади артисти.

„Класиката си остава класика – казва за Шекспир Пашов, който сам играе в „Много шум за нищо“ от 11 години. – Той е гениален. Аз се чувствам малко джудженце пред колоса Шекспир, една бръчица, прашинка.“

Най-дълголетен обаче несъмнено е „Секс, наркотици и рокендрол“ по пиесата на Ерик Богосян. Днес, пет години по-късно, Пашов си спомня празненството за 20-ия рожден ден на постановката в неговия театър – присъствали зрители, които са го гледали над 20 пъти!

„Действително много се гледа, и то по няколко пъти – добавя той. – Това представление сякаш има неизчерпаема жизненост и енергия, които се поглъщат от хората.“

Освен на предстоящия „Тартюф“, Пашов прогнозира дълъг живот и на „Железният светилник“, например. За три сезона и няколко месеца вече са играни 129 представления, по близо 40 на година, т.е. ако се премахне двумесечната лятна ваканция, почти всяка седмица. Пет дни подред да го сложим – пет дни ще е пълно, казва директорът.

Роля в спектакъла има големият Васил Михайлов, който е „като барут, който непрекъснато се възпламенява, с изключителен професионализъм“. Когато се появи на сцената, твърди Пашов, избухват аплодисменти, изчаква се те да спрат и чак тогава действието продължава.

Да разлаем кучетата

Сега Васил Михайлов тръгва с трупата на традиционното лятно турне из страната. От 4 до 15 юли ще има гастроли в десет български града – Кърджали (4-и), Хасково (5-и), Димитровград (6-и), Казанлък (7-и), Пирдоп (8-и), Пазарджик (11-и), Елхово (12-и), Свиленград (13-и), Бургас (14-и) и Добрич (15-и).

Ще се играе спектакълът „Да разлаем кучетата“, българска комедия по текст на Емил Атанасов. Тя е от три години на сцена и разглежда темата за тричането на кучета. И макар много смешна, всъщност очертава един значителен проблем.

Тежки дни чакат актьорите на „Армията“, твърди директорът. Режимът на гастролите е тежък, времето е горещо, почивка няма, препуска се от град на град, от сцена на сцена, от автобус на хотел и обратно. Но усилието си струва – а Пашов се радва, че има щастието да работи с „истинска армия“, която „действа безупречно“.

На тази армия всъщност се налага да „служи“ почти непрекъснато. 90% от трупата имат по 3-4 роли, заетостта е голяма. Само в момента заглавията, които се играят, са 21. Не се задават и падащи спектакли – спира единствено „Ромео и Жулиета“, но по технически причини – твърде много от актьорите са външни и заради ангажиментите им – предимно в извънстолични театри – е невъзможно да се съчетаят.

Цветът и музиката на Диана Добрева

Освен „Тартюф“, което се очертава голямата премиера на театъра за сезон 2016/17, през новия сезон се подготвя и авторски спектакъл на Диана Добрева. Работното му заглавие е „Хай хотел, или усмихнати рани“, а заявките са за „цветен, младежки спектакъл, с много музика, движение“. В пиесата са използвани текстове на класици, „обработени“ от режисьорката. В момента тя има четири спектакъла на сцената на „Армията“ – „Декамерон“, „Йерма“ и „Да играеш жертвата“ и „Емигранти“.

Нови предложения ще има и на камерните сцени. Едно от тях ще бъде вече представената на фестивала „Варненско лято“ Ибсенова „Жената от морето“. От месец май пък се играе и новото заглавие „Една нощ с теб“ на Красимир Спасов.

Сред новите спектакли е и „Тайната вечеря на Дякона Левски“, по текст на Стефан Цанев. Мирослав Пашов казва, че е очаквал представлението да има успех, но не толкова голям. По думите му, освен пълен салон, публиката приемала представлението „изключително мощно“ – зрители дори повтаряли клетвата на Апостола, след като актьорът я изговори.

Иначе, традиционно новият сезон ще започне с ден на отворените врати на 17 септември. Множество любители на театъра пристигат, за да разгледат сцената отвътре, да погледнат зад кулисите, да видят реквизита, костюмите, гримьорните. Пълно е и с деца:

„Запалваме искрицата любов към театъра“, обобщава Пашов.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90