Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Моден дизайнер спечели „Букър“ с дебютния си роман

Дъглас Стюарт е отличен за история, посветена на майка му, която е починала от алкохолизъм

Дъглас Стюарт е работил за прочути модни марки. - Моден дизайнер спечели „Букър“ с дебютния си роман

Дъглас Стюарт е работил за прочути модни марки.

Шотландско-американският писател Дъглас Стюарт спечели наградата „Букър” за най-добър роман на 2020-а, съобщиха организаторите.

Стюарт стана победител с романа „Shuggie Bain”. Книгата е посветена на майката на писателя, починала от алкохолизъм, когато той е бил на 16. Романът разказва за сложния период на порастване на момче от провалено семейство в Глазгоу през 80-те.

Това е първият роман на Дъглас Стюарт, който е моден дизайнер. Работил е за много известни марки, включително „Келвин Клайн”, „Ралф Лорен”, „Банана репъблик” и др. Има двойно британско и американско гражданство. Живее в Ню Йорк.

Миналата година наградата „Букър” беше връчена на Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо.

„Букър” е една от най-престижните награди за англоезична литература. До 2013 г. тя е връчвана само на автори, живеещи в някоя от държавите в Британската общност, Ирландия или Зимбабве, за роман, написан на английски език. От 2014 г. се връчва за англоезичен роман, независимо от националността и гражданството на автора. За пръв път наградата „Букър” е връчена през 1969 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg