Моден дизайнер спечели „Букър“ с дебютния си роман

Дъглас Стюарт е отличен за история, посветена на майка му, която е починала от алкохолизъм

Дъглас Стюарт е работил за прочути модни марки. - Моден дизайнер спечели „Букър“ с дебютния си роман

Дъглас Стюарт е работил за прочути модни марки.

Шотландско-американският писател Дъглас Стюарт спечели наградата „Букър” за най-добър роман на 2020-а, съобщиха организаторите.

Стюарт стана победител с романа „Shuggie Bain”. Книгата е посветена на майката на писателя, починала от алкохолизъм, когато той е бил на 16. Романът разказва за сложния период на порастване на момче от провалено семейство в Глазгоу през 80-те.

Това е първият роман на Дъглас Стюарт, който е моден дизайнер. Работил е за много известни марки, включително „Келвин Клайн”, „Ралф Лорен”, „Банана репъблик” и др. Има двойно британско и американско гражданство. Живее в Ню Йорк.

Миналата година наградата „Букър” беше връчена на Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо.

Фантастико

„Букър” е една от най-престижните награди за англоезична литература. До 2013 г. тя е връчвана само на автори, живеещи в някоя от държавите в Британската общност, Ирландия или Зимбабве, за роман, написан на английски език. От 2014 г. се връчва за англоезичен роман, независимо от националността и гражданството на автора. За пръв път наградата „Букър” е връчена през 1969 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах