Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Модерно изкуство от боклуци

Уличният художник Франсиско де Пахаро прави скулптури от изхвърлени вещи

 - Модерно изкуство от боклуци

Испанският уличен художник Франсиско де Пахаро много държи да покаже, че модерното изкуство не е купчина боклук. Роденият в Барселона артист използва стари матраци, кашони и найлонови торби, за създава ярките си и шеговити скулптури, с които украсява улиците на Европа. Франсиско оползотворява всичко – от мукава до изоставени хладилници. Всяко едно от неговите творения е съпроводено с надписа Art is Trash (от англ. – изкуството е буклук).

Изобретявайки изкуство от излезли от употреба предмети, Де Пахаро критикува едно общество, което е обсебено от съвършенството. „Красотата е налице. Но има и грозни неща, които също са част от заобикалящия ни свят“, смята уличният художник.

Творбите на Пахаро се радват на голям интерес, но обикновено оцеляват само няколко дни, преди да бъдат отнесени от боклукчиите или да бъдат разрушени от незнайни „арт критици“. Той обикновено работи привечер, малко след като магазините затворят и изхвърлят сметта си на улицата.

Художникът не се притеснява от съдбата на скулптурите си. „Разбира се, че не мога да ги отнеса у дома, но сега, когато съм по-известен, много хора ще се се опитат да си ги вземат“, прогнозира той.

Франсиско наскоро беше на „работно посещение“ в Лондон и избра за свое ателие ул. „Брик Лейн“ – място, където графитите са толкова популярни, че туристите плащат на екскурзоводи, за да ги разглеждат.

Испанецът описва творенията си като „подаръчета, които привнасят малко цвят в града“. Снимки на боклучените скулптури на Де Пахаро, придружени с хаштага #artistrash, с готовност се споделят от щастливците, които са имали щастието да ги зърнат. Испанецът приема интернет за „необятна галерия“, в която изкуството му постига дълговечност, на каквато не се радва в реалния живот.

Франсиско не печели никакви пари от уличните си скулптури и има послание за банкерите в Лондон – една от световните финансови столици: „Героите в моите творби са наранени, унижени и отхвърлени от обществото. Те търсят справедливост в един не толкова себичен свят. Аз представям работническата класа като обединена сила, която се бори срещу подтисниците от капиталистическата система“.

Bok02-a

Bok03-a

Bok04-a

Bok05-a

Bok06-a

Bok07-a

Bok08-a

Bok09-a

Източник: „Индипендънт“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg