Модният дизайнер Кензо почина от Ковид-19

Кензо Такада подписва една от картините си на откриването на изложба в аукционната му къща в Мюнхен, Германия, през 2008 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Модният дизайнер Кензо почина от Ковид-19

Кензо Такада подписва една от картините си на откриването на изложба в аукционната му къща в Мюнхен, Германия, през 2008 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочутият японски дизайнер Кензо Такада, създател на международната луксозна модна къща „Кензо“, е починал на 4 октомври в Париж, вследствие на усложнения от Ковид-19. Кензо, който бе и артистичен директор на бранда за стоки за дома „K-3“, бе на 81 години.

През 1970 г. Такада предизвиква истински фурор в Париж с дебюта на едноименната си модна линия. Напълно разпродадена от първия му бутик „Jungle Jap“, дизайнът му е хаотична комбинация от ярки цветове и принтове, вдъхновени от пътуванията му по света.

Дизайнерът отваря първия си бутик, носещ неговото име, през 1976 г. и в следващите три десетилетия неговата мода има огромен успех. Кензо дава началото на парфюмна империя, а през 1993 г. марката му влиза под шапката на конгломерата LVMH, която вече няколко години успешно управлява „Живанши“, „Фенди“, „Tiffany and Co.“. Малко по-късно, през 1999 г., Кензо се оттегля от модната сцена, за да последва други свои интереси.

„Кензо Такада бе изключително креативен; с творчески размах той си представяше нови артистични и цветни истории, комбиниращи Изтока и Запада – родната му Япония и живота му в Париж – коментира Джонатан Буше Манхайм, изпълнителен директор на марката „K-3“, основана през януари 2020 г. – Имах възможност да работя с него в продължение на много години и винаги изпитвах благоговение, възхищавах се на неговата любопитност и готовност да експериментира. Първоначално изглеждаше тих и срамежлив, но имаше страхотно чувство за хумор. Беше щедър и винаги знаеше как да се отнася към хората, които са му близки. Имаше желание за живот… Кензо Такада бе въплъщение на изкуството да живееш.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах