Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Моите условия, за да приема предизвикателство за дуел

Крайно време е да възстановим сред българската интелигенция тази джентълменска практика за решаване на фундаментални спорове

Ще приема дуела само при условие, че оръжията на двубоя бъдат тояги, една от най-елегантните и сценично ефектни дисциплини, които се изучават и в школа "Златен дракон". - Моите условия, за да приема предизвикателство за дуел

Ще приема дуела само при условие, че оръжията на двубоя бъдат тояги, една от най-елегантните и сценично ефектни дисциплини, които се изучават и в школа "Златен дракон".

Ако отново реша да пиша рецензии за театрални спектакли и ако те разярят някой режисьор, режисьорка, актьор, осветител, гардеробиерка и т.н., ако някой от тях реши да ми обяви дуел, то веднага приемам, но при следните условия.

Дуелът да се състои четири месеца след уведомяването ми от секундантите на накърненото лице, които са ми нужни за:

1. Един месец за рехабилитация в санаториум в Банкя за укрепване на сърцето ми и за подобряване на общия ми тонус;

2. Три месеца за възстановителни тренировки от вече позабравените серии за отбрана и нападение от Тай-дзи-цюан.

Ще приема дуела само при условие, че оръжията на двубоя бъдат тояги, една от най-елегантните и сценично ефектни дисциплини, които се изучават и в школа „Златен дракон“.

В заключение искам да ви информирам, че откак режисьорът Н.Д. покани публично на дуел критика Г.К. място не мога да си намеря от радост и удовлетворение. Крайно време е да възстановим тази рицарска, джентълменска практика за решаване на фундаментални спорове, която има славни традиции сред българската културна интелигенция – да си спомним само бастунната епопея между Антон Страшимиров и Петко Ю. Тодоров, ако не се лъжа, а ако се лъжа, не ме поправяйте. Все тая, в „Двубой“ Иван Вазов описа по блестящ начин хероиката, драматизма и високата добродетелност на нашето образовано мъжко население, което само за и с едната чест живей.

Да живей…


Публикуваме текста от профила на театралния критик във Фейсбук с негово позволение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg