Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Молба към премиера: „Альоша” в Пловдив да бъде опакован за Деня на Европа

Френски художник поиска официално разрешение от Гълъб Донев и министъра на културата Велислав Минеков

„Призракът“ Альоша в Пловдив - засега само дигитален - Молба към премиера: „Альоша” в Пловдив да бъде опакован за Деня на Европа

„Призракът“ Альоша в Пловдив - засега само дигитален

Паметникът „Альоша“ в Пловдив да бъде покрит с блестяща материя за една седмица. Това е искането, което отправи френският художник Мич Брезунек, който живее в Пловдив, до министър-председателя Гълъб Донев и до министъра на културата Велислав Минеков. Официалното писмо е изпратено и до редакцията на „Площад Славейков“.

В него авторът на виртуалния проект „Призрак“ поиска да му бъде разрешено да превърне пловдивския „Альоша“ в истински призрак в седмицата около 9 май 2023 г., когато се чества Денят на Европа.

Обръщам се към Вас, за да получа разрешение да реализирам артистичния си проект, свързан с паметника „Альоша“ в Пловдив – пише Брезунек в писмото си. – Бих искал да покрия фигурата на съветския войник с блестяща материя за срок от една седмица. Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден по никакъв начин.

От началото на войната в Украйна Европа се обедини в подкрепа на украинския народ и държавност и против агресията на Русия. Моят проект е реакция на настоящия исторически контекст. Историята, уви, често се повтаря, спомените и преживяното от предишни войни оживяват и днес. В Европа отново има кръв и омраза.“

Брезунек вече опакова Альоша, но само дигитално – изображението се продава като НФТ, а приходите от него ще отидат в подкрепа на българската арт сцена и на украинските творци. Авторът се вдъхновява от Кристо и проектите му  и с „Призрак“ иска да придаде нов контекст на печално познатия на пловдивчани монумент.

„Историята се повтаря – точно като призрак от миналото, който се завръща. В името на всички, загинали в европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода – създавам своя „Призрак“ – пише Брезунек в писмото си и обяснява посланията на проекта си. – Призракът е символ на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната пропаганда, символ на сенките от миналото. Артистичната намеса върху непоклатимата фигура на „Альоша“, свързана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и напомняне, че за нашето общо европейско бъдеще е изключително важно всички ние да се научим да осмисляме и надживеем миналото.“

Художникът изрично подчертава, че възнамерява да реализира художествен, а не политически проект, който ще посвети „на България и на обединена Европа – място, което обичам и в което живея“.

Дигитално опакованият Альоша е само началото на проекта на Брезунек, същата съдба ще последва още 11 съветски паметници в страната. В близките дни като НФТ ще се появи втори подобен проект с друг паметник. Не става ясно дали авторът ще търси физическа реализация и за останалите паметници в проекта си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90