Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Молдова обяви румънския за свой официален език

Страната се надява така да преодолее разделението, налагано от Русия

Президентката на Молдова Мая Санду, както и много други молдовани, има и румънско гражданство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Молдова обяви румънския за свой официален език

Президентката на Молдова Мая Санду, както и много други молдовани, има и румънско гражданство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Указ за преименуване на официалния език от молдовски на румънски подписа президентката на бившата съветска република Мая Санду. Решението е утвърдено от парламента на Молдова, съобщава „Радио Свобода“.

На страницата си във Фейсбук Мая Санду заявява, че румънският език ще стане катализатор за укрепване на обществото и бъдеща интеграция в Европейския съюз.

Тези, които десетилетия наред ни налагаха твърдението, че ние, гражданите на Република Молдова, говорим на молдовски, а не на румънски, целяха едно – разделение. Тези, които се опитват да ни разделят, се тревожеха не за лингвистиката, а за това как да запазят влиянието си над Молдова“, написа Санду.

Езикът на откъснатата от Румъния държава е преименуван на молдовски, когато тя влиза в състава на СССР. Тогава и писмеността бива променена от латиница на кирилица (в Румъния кирилицата е отменена през 1878 г.). През 1989 г., в процеса на отделяне на Молдова от СССР, парламентът утвърждава молдовския като официален език и отново връща латиницата. Сега става дума само за промяна на наименованието на официалния език, а не за неговата смяна.

От 2022 г. Молдова е със статут на кандидат за член на Европейския съюз. Много граждани на страната, включително президентката Санду, имат и румънско гражданство.

Молдовският език с писменост на кирилица остава един от трите официални езика на самопровъзгласената Приднестровска република, където обаче органите на властта използват основно руски език.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg