Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Молим, не обиждайте науката

Заради недостатъчния си бюджет за 2017-а БАН свиква публично заседание на открито и кани премиера и депутатите

На 1 ноември, в Деня на народните будители, хиляди научни работници излязоха на протестно шествие в София. Снимка: БГНЕС - Молим, не обиждайте науката

На 1 ноември, в Деня на народните будители, хиляди научни работници излязоха на протестно шествие в София. Снимка: БГНЕС

78 287 000 лева. Точно толкова е бюджетът за догодина, заложен от държавата, на най-старата институция в съвременна България – създадена девет години преди Освобождението. С тези под 80 милиона БАН ще трябва през 2017-а да поддържа десетките си научни институти и да плаща на хилядите си служители, заплатите на повечето от които, особено на младите, граничат с подигравката. Което на практика е невъзможно.

Затова и Общото събрание на Академията ще проведе следващото си заседание публично и на открито, а с официални покани да се включат са премиерът Бойко Борисов, образователният министър Меглена Кунева, председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание, както и всички депутати, които „имат отношение към развитието на науката като стратегически национален приоритет“.

„За съжаление, дългогодишната политика на финансови рестрикции застрашава Българската академия на науките с материална и кадрова разруха – посочват в своя позиция оттам. – Предложеният за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури и дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение – с 200 лева под средната работна заплата за страната.“

Заседанието на Общото събрание ще се проведе на 16 ноември от 11 часа на площад „Княз Александър I“. Поканени (освен властимащите) са всички работници и служители. Естествено – и гражданите с отношение към проблема.

„Обстоятелствата ни принуждават да потърсим широка подкрепа от обществото и националните институции“, добавят от БАН.

У нас за науката се отделят едва 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната, а това е в рязък контраст с изискването на Европейския съюз всяка държава да отделя по 1% по това перо в бюджета си.

Само преди няколко дни от синдикатите на академията излязоха с отворено писмо до министър-председателя, в което остро бе разкритикувано изказване на Владислав Горанов. В него той обясни, че „науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея“. Само дето, науката – както и културата, образованието и здравеопазването – не може и не трябва да бъде пазарна дейност.

А на 1 ноември, в Деня на народните будители, хиляди научни работници излязоха на протестно шествие в София заради обидно малкото пари, отредени на БАН за следващата година.

„30 години трудов стаж за 420 лева – каза една от протестиращите пред Нова телевизия тогава. – Това е обидно малко, защото аз мога да работя работата на портиера, но той моята – не.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах