Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Молят ББ да остави служебния министър на културата

Асоциация Българска книга и Музикаутор искат Виктор Стоянов за зам.-министър и занапред

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите. - Молят ББ да остави служебния министър на културата

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите.

Издатели и музиканти настояват в Министерството на културата да бъдат оставени Мартин Иванов и неговия заместник Виктор Стоянов. В писмо до Бойко Борисов от Асоциация „Българска книга“ посочват, че оценката им за работата на Иванов и Стоянов е изключително висока.

Мотивите им са следните: „В кратния тримесечен период бе свикан и заработи реално Обществения съвет по култура и неговия секторен съвет в областта на книгоиздаването; Беше окончателно изработена и пусната за обществено обсъждане Наредбата за библиотеките, което очакваме от 5 години; Беше окончателно изработен и очакваме всеки момент да бъде пуснат за обществено обсъждане Стандартът за библиотеките.“

В писмото се изтъква, че Асоциация „Българска книга“ обединява почти всички книгоиздатели и търговци на книги, произвеждащи 95% от книжната продукция у нас.

АБК поздравяват ГЕРБ с високия успех на изборите. И казват още: „Ние оценяваме високо водената от ГЕРБ политика в областта на културата. Надяваме се, след успешно сформиране на правителство под Ваше ръководство, да имате възможност да реализирате визията на ГЕРБ за извеждане на културата като национален приоритет“.

Междувременно Виктор Стоянов получи подкрепата и на „Музикаутор“, в чийто Управителен съвет работеше, преди да бъде избран за зам.-министър. На официални си сайт сдружението публикува позиция, с която настоява той да бъде оставен като зам.-министър в културата.

„Музикаутор“ отчита положителна тенденция в работата на Министерството на културата през последните 3 месеца, – се казва в текста. – Основен фактор за прозрачността на политиката на институцията е инициативността на ресорния заместник-министър на културата – Виктор Стоянов. Предимствотo му като човек от музикалната гилдия е, че е запознат с проблемите й и необходимостта от навременни и конструктивни решения. По време на неговия мандат достъпът до публична информация се превърна в безпрецедентна практика на министерството, което беше дългоочаквано улеснение за всички в културната сфера. Това до голяма степен осмисля идеята за гражданска квота в изпълнителната власт, чиито представител в мандата на служебното правителство е Виктор Стоянов. Набраната от него инерция е условие за качествени бъдещи реформи в сектора, които са жизнено належащи. По тази причина гражданският сектор, в лицето на „Музикаутор“, „Профон“, Българската музикална асоциация, „Артистаутор“ и „Филмаутор“, подкрепя един бъдещ мандат на зам.-министър Стоянов.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах