Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

МоМа в Ню Йорк затваря за ремонт, търси за колекцията си по-непознати автори

Реконструкция за $400 млн., $200 млн. от които са дарение от тръста на Рокфелер

Така ще изглежда МоМа, когато след ремонта отвори врати на 21 октомври тази година. Снимка: Diller Scofidio + Renfro - МоМа в Ню Йорк затваря за ремонт, търси за колекцията си по-непознати автори

Така ще изглежда МоМа, когато след ремонта отвори врати на 21 октомври тази година. Снимка: Diller Scofidio + Renfro

Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА) обяви, че за четири месеца ще бъде затворен за посетители. Причината е завършването на мащабен ремонт на сградата, включващ разширение от 4 600 кв. м експозиционно пространство (за сравнение, „Квадрат 500“ разполага с 3 200 кв. м) и допълване на постоянната колекция. След реновацията за 400 млн. долара в нея трябва да влязат по-непознати имена на съвременни творци, а общото експозиционно пространство ще нарасне до 16 хил. кв. м, разположено на шест етажа.

МоМА ще бъде затворен от 15 юни до 21 октомври, „за да може новата архитектура да се омъжи за вече съществуващата“, каза директорът на институцията Глен Лоури на среща с медиите, цитиран от „Арт Нюзпейпър“. Лоури съобщи, че музеят е получил 200 млн. долара дарение от тръста на Дейвид Рокфелер, починал през 2017 г.

Новата конфигурация на изложбеното пространство ще позволи на МоМА да премахне разделенията между отделните изкуства, обединявайки в едно пространство картини, скулптури, фотография, филми, архитектура, скици, дизайн… По този начин, разясняват от музея, в една зала може да се изложи „Звездна нощ“ на Ван Гог в близост до филм от същата епоха. Постоянната експозиция ще се сменя на всеки от шест до девет месеца.

МоМА планира да отвори със самостоятелни изложби на художничката Бети Саар и на визуалния артист Уилям Поуп Л., както и да предложи на посетителите латиноамериканско изкуство с творби, дарени на музея от Патриша Фелпс де Сиснерос.

„Истинската стойност на това разширение е не просто повече пространство, но повече пространство, което ни позволява да преосмислим изживяването в музея“, казва Лоури.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90