Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Момченцето с кратунката се завърна в градинката „Кристал“ (снимки)

След реставрация отново бе монтирана и чешмата

Бронзовата пластика е реплика на оригинал на Васил Зидаров, откраднат преди десетилетия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Момченцето с кратунката се завърна в градинката „Кристал“ (снимки)

Бронзовата пластика е реплика на оригинал на Васил Зидаров, откраднат преди десетилетия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От днес чешмата в градинката „Кристал“ отново е на старото си място, а на нея е монтирана бронзова пластика, наречена „Момченцето с кратунката“.

Пластиката е открадната преди десетилетия. Възстановена е по фотография и модел, предоставен от семейството на скулптора Васил Зидаров. Изработката е дело на работилницата на Марин Марков. Зидаров е автор и на бронзовите сърнички, поставени наблизо.

Градината с чешмата, изглед от стара София

Чешмата в градината срещу Военния клуб е поставена в периода 1925 – 1935 г. в. Коритата ѝ, изработени от витошки гранит, също са реставрирани в „Марковстудио“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах