VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Момченцето с кратунката се завърна в градинката „Кристал“ (снимки)

След реставрация отново бе монтирана и чешмата

Бронзовата пластика е реплика на оригинал на Васил Зидаров, откраднат преди десетилетия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Момченцето с кратунката се завърна в градинката „Кристал“ (снимки)

Бронзовата пластика е реплика на оригинал на Васил Зидаров, откраднат преди десетилетия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От днес чешмата в градинката „Кристал“ отново е на старото си място, а на нея е монтирана бронзова пластика, наречена „Момченцето с кратунката“.

Пластиката е открадната преди десетилетия. Възстановена е по фотография и модел, предоставен от семейството на скулптора Васил Зидаров. Изработката е дело на работилницата на Марин Марков. Зидаров е автор и на бронзовите сърнички, поставени наблизо.

Градината с чешмата, изглед от стара София

Чешмата в градината срещу Военния клуб е поставена в периода 1925 – 1935 г. в. Коритата ѝ, изработени от витошки гранит, също са реставрирани в „Марковстудио“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg