Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Момчето, което захвърли Пикасо

Арт критикът на „Гардиън“ Джонатан Джоунс за генезиса на гълъба на мира

Изглежда Пикасо е работил на пълна мощ в Шефилд през 1950 г., що се отнася до гълъби.  - Момчето, което захвърли Пикасо

Изглежда Пикасо е работил на пълна мощ в Шефилд през 1950 г., що се отнася до гълъби.

Актьорът Брайън Блесд има нюх към историите. Запитан от журналисти дали някога е правил финансова грешка, той разкрива, че на 12 години се е срещнал с Пабло Пикасо. Може би най-големият художник на ХХ век бил в Шефилд за конгрес на мира, когато малкият Брайън дръзко го попитал наистина ли е Пикасо – а след това го предизвикал да го докаже като нарисува нещо.

Пикасо нарисувал гълъб – а бъдещият филмов актьор отсякъл, че това изобщо не е гълъб, и хвърлил скицата на земята. Тя била прибрана от другиго и днес, поне според Блесд, струва 50 милиона паунда.

И въпреки че 50 милиона паунда си е изхвърляне (има маслени платна на Пикасо, които достигат такива цени, но не и скици), така или иначе всичко от ръката на художника е съкровище.

12-годишният Брайън е бил много нечестен с Пикасо. Разбира се, че неговите гълъби изглеждат като гълъби. Те са чудеса на простотата – рисунка, която показва как изкуството може да дефинира реалността по най-краткия и най-смел начин.

Блесд далеч не е бил единственият човек, на когото Пикасо рисува гълъб, когато е в Шефилд за Конгреса на мира през 1950 г. Местният вестник „Стар“ е проследил най-малко три такива скици – включително и една на салфетка в кафене – всички те рисувани в един ден. Освен това Пикасо имал време да се подстриже при бръснар и след това да даде реч по време на конференцията.

Един от гълъбите, нарисувани от Пикасо през 1950 г.

Един от гълъбите, нарисувани от Пикасо през 1950 г.

Изглежда Пикасо е работил на пълна мощ в Шефилд, що се отнася до гълъби. Нищо чудно. По сходен простичък и очарователен начин той допринася за каузата на световния мир и миналата година. През 1949 г. поетът Луи Арагон избира дизайна на гълъб от Пикасо да рекламира Световния конгрес на мира в Париж.

Разбира се, тези конгреси са пропагандни събития. Арагон и Пикасо са членове на Френската комунистическа партия. Те служат на Сталиновата претенция за пацифизъм в момент, когато диктаторът всъщност изгражда ядрен арсенал и изтербва дисидентите из цяла Източна Европа.

Мотивите на Пикасо са били чисти. Той се присъединява към партията в края на Втората световна война, тъй като величае ролята ѝ в Съпротивата във Франция. По-късно, когато Съветският съюз изпраща танкове в Унгария през 1956 г., художникът къса връзки с комунистическата кауза. Гълъбът му обаче надживява това. Той е мил символ на мира, една от най-прелестните му творби.

Но наистина – какви ги говори Брайън Блесд? Наистина ли е виждал един от гълъбите на Пикасо? А те изглеждат точно като гълъби. Цялата работа около него е, че той би могъл да рисува като Рафаело (както сам скромно отбелязва). Когато изкривява реалността, Пикасо го прави, защото такъв е изборът му, не от липса на умения. Художникът би могъл да нарисува толкова ясен гълъб, който пожелаете. Но палитрата от неговите гълъби се простира от богато наситени със светлосенки литографии – като онзи избран от Арагон, до опростените линейни скици, последвали година по-късно.

Нарисувал ли е наистина Пабло Пикасо гълъб за Брайън Блесд? Ако е така, това е пореден пример за щедростта на духа, която често се подценява при окарикатуряването на художника от някои хора като егоистичен сексистки разрушител. Неговите гълъби не са на стойност 50 милиона паунда. Те струват много повече.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90