Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Момиче към папата: Защо Бог позволява децата да стават проститутки?

Светият отец е на посещение във Филипините

"Това дете бе единственото, което ми зададе въпрос, за който нямам отговор. Тя дори не бе в състояние да го изрази с думи, попита ме по-скоро със сълзи", каза в Манила папа Франциск. - Момиче към папата: Защо Бог позволява децата да стават проститутки?

"Това дете бе единственото, което ми зададе въпрос, за който нямам отговор. Тя дори не бе в състояние да го изрази с думи, попита ме по-скоро със сълзи", каза в Манила папа Франциск.

12-годишно изоставено дете от Манила попита папа Франциск по време на посещението му във Филипините защо Бог позволява толкова малки деца да стават проститутки. По време на визитата на отеца на островната държава малката Гизел Пламор зададе и въпроса защо малки деца от страната й трябва да разпространяват наркотици, за да оцелеят.

„Защо Бог позволи това да се случи с нас? Децата не са виновни за нищо“, каза Гизел, цитирана от „Инидипендънт”.

Аржентинският папа, който си създаде репутация на защитник на бедните и угнетените, взе 12-годишното дете в ръцете си, за да го утеши. Развълнуван, той се отказа от предварително подготвената си реч на английски и отговори на момичето на испански, на неговия роден роден език.

„Това дете бе единственото, което ми зададе въпрос, за който нямам отговор. Тя дори не бе в състояние да го изрази с думи, попита ме по-скоро със сълзи“, каза Франциск.

Папата призова за състрадание към хората в неравноправно положение: „Но не мога да ви предложа рецепта за това, не мога да ви науча как да плачете, когато виждате гладно дете, дете от улицата, което употребява наркотици, бездомно дете, изоставено дете, малтретирано дете, дете, което обществото използва като роб.“

Религиозният лидер направи изявлението си пред Католическия университет в столицата на Филипините, където 30 000 души се бяха стекли да го видят. На островната държава 1,2 милиона деца живеят на улицата, 35,1 на сто от тях преживяват в крайна бедност, гласи статистика, оповестена от фондацията Network за закрила на детето.

Католическата църква бе разтърсена от редица скандали през последните години, включително и за злоупотреба с деца от свещеници. Папа Франциск се опитва да преодолее тези препятствия чрез модернизиране на църквата и либерални идеи и действия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90