Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Момиче от Афганистан с писмо до Анджелина Джоли

„Вече не мечтаем, отново сме затворници“, казва тийнейджърката в писмото, с което актрисата откри свой профил в Инстаграм

Със своя профил в Инстаграм Анджелина Джоли смята да даде гласност на хората от Афганистан, които след завземането на страната им от талибаните „губят възможността си да общуват в социалните мрежи и да се изразяват свободно“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Момиче от Афганистан с писмо до Анджелина Джоли

Със своя профил в Инстаграм Анджелина Джоли смята да даде гласност на хората от Афганистан, които след завземането на страната им от талибаните „губят възможността си да общуват в социалните мрежи и да се изразяват свободно“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анджелина Джоли публикува писмо, получено от афганистанско момиче, в новосъздадения си профил в Инстаграм. За по-малко от 24 часа профилът ѝ събра 4 милиона последователи.

„В момента хората в Афганистан губят възможността си да общуват в социалните мрежи и да се изразяват свободно – анонсира писмото актрисата. – Създадох профил в Инстаграм, за да споделя техните истории и гласовете на хората по целия свят, които се борят за основните си човешки права.“

Джоли разказва, че била на границата с Афганистан две седмици преди атентатите от 11 септември и се е срещнала с бежанци, напускащи страната заради талибаните. Актрисата споделя гнева си, че днес се случва същото:

„Отвратително е да гледаш как афганистанците отново се изселват заради страха и несигурността, обхванали страната им“.

Писмото до Анджелина Джоли започва така:

„Аз съм младо момиче. Живея в [Анджелина скрива конкретното населено място] Афганистан“…

Освен мястото, актрисата е скрила и името на момичето. Писмото е придружено от снимка от фотографа Линзи Билинг на жени с гръб към камерата, носещи бурки, покриващи цялото им тяло.

„Преди да дойдат талибаните, ходехме на работа и училище като нормални хора. Всички имахме възможност да защитаваме правата си свободно, но откакто дойдоха, се страхуваме от тях и вече не мечтаем“.

Момичето споделя притеснението си, че няма да може да продължи образованието си.

„Веднъж те [талибаните] дойдоха вкъщи и всички се изплашихме. След този ден се чудех как да ходя на училище сутрин (…) или как да се прибирам след часовете, когато се стъмни“.

Според тийнейджърката училището им ще бъде затворено.

„Някои хора смятат, че талибаните са се променили, но аз не мисля така – пише тя. – Може би ще се върнем 20 години назад и отново няма да имаме права. Животът на всички ни е мрачен, загубихме свободата си, отново сме затворници.“

По думите на Джоли, за някои хора във властта бежанците са бреме.

„Да се отдели толкова много време и пари, да се пролее кръв и да се загубят животи, само за да се стигне дотук, е почти невъзможно за разбиране“, казва актрисата.

Анджелина Джоли е прочута с участието си в различни благотворителни каузи. Активистка е в кампании за опазване на околната среда, в подкрепа на образованието и правата на жените. Актрисата е специален посланик на ООН по въпроса с бежанците.

„Подобно на други, ангажирани с проблема, и аз няма да се откажа. Ще продължа да търся начини да помогна. И се надявам да се присъедините към мен“, призовава Джоли.

Вижте още: НАЙ-ИЗВЕСТНАТА АФГАНИСТАНСКА ПОПЗВЕЗДА ИЗБЯГА С ТОВАРЕН САМОЛЕТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg