Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Момичето, което избяга от Северна Корея

Йеонсо Ли е сред малцината граждани на комунистическата страна, успели да избягат на Запад. Това лято тя издава мемоарите си „Момичето със седемте имена“

Йеонсо Ли избягала от Северна Корея на 17-годишна възраст. - Момичето, което избяга от Северна Корея

Йеонсо Ли избягала от Северна Корея на 17-годишна възраст.

Йеонсо Ли извоюва свободата си на 17 години. Тя не бяга от Северна Корея, защото е гладувала, преследвана или физически малтретирана като много други свои сънародници. Нейното семейство е относително богато и добре поставено в „сонгун“ – политическата система в комунистическата страна, която класифицира гражданите според верността на техните предци към режима, разказва „Уолстрийт джърнъл“.

Но както много други севернокорейци, Йеонсо Ли знаела, че е обречена на живот без перспективи и постоянно следене. Още от дете е учена да почита режима и да презира Америка заради страданията, които причинява на страната й.

AR-AK101_NKStor_JV_20150624092709

Днес Йеонсо Ли е сред малцината щастливци, успели да се измъкнат невредими от Северна Корея, а мемоарите й The Girl With Seven Names („Момичето със седемте имена“) ще излязат това лято и се очакват с голям интерес в САЩ. Одисеята за нейното неподчинение и твърдост, както и за оцеляването в източно-азиатската страна, са споменати и в официален доклад на ООН за човешките права, публикуван миналата година.

Йеонсо е родена край река, която разделя Северна Корея от Китай. Тя вижда неоновите светлини отвъд, докато нейният град Хиесан (с население около 100 000 души) потъва нощем в мрак. За нея светлините символизират перспективите и „другия възможен живот“. Веднъж нейна приятелка й предлага да пресекат реката и тази мисъл се загнездва в съзнанието на младото момиче.

Една зимна нощ през 1997-а, докато недоимъкът мъчи Северна Корея, 17-годишната Йеонсо прекосява замръзналата река. Първоначално смятала да се върне след няколко дни, но вместо това предприела пътуване към Южна Корея, което й отнело няколко години. Сега тя живее в Сеул, активистка е на ООН и помага на други бегълци от Северна Корея.

„Важно е задържим общественото внимание върху този проблем“, казва Ли.

Спомените на хора, измъкнали се от оковите на режима в Северна Корея, вече са приемани по-критично, след като един доста популярен беглец промени части от драматичната си история, която описа през 2012-а в бестселъра Escape from Camp 14 („Бягство от лагер 14“). Авторът Шин Дон-юк, роден в един от най-жестоките затворнически лагери в комунистическата страна, призна през януари как е подвел съавтора на книгата, че е изкарал целия си живот в този лагер. Новата му версия е, че е прекарал известно време в друг, не толкова прочут лагер.

По този повод защитници на човешките права твърдят, че психическите травми могат да предизвикат неточности в разказите на бегълците. Други пък преувеличават историите си, за да предизвикат повече обществено внимание. Предвид потъналата в информационно затъмнение Северна Корея, често спомените им няма как да бъдат проверени.

В Китай тя е арестувана, защото пребивава в страната нелегално, но е освободена, след като успява да измами полицаите, че е китайка.

В Китай Йеонсо Ли е арестувана, защото пребивава в страната нелегално, но е освободена, след като успява да измами полицаите, че е китайка.

Йеонсо Ли уверява, че се е старала да бъде максимално точна, дори това да направи историята й не толкова привлекателна за читателите, както други разкази за „глад и зверства“. В Китай тя е арестувана, защото пребивава в страната нелегално, но е освободена, след като успява да измами полицаите, че е китайка. Когато Йеонсо се опитва да измъкне и брат си от Северна Корея, тя е отвлечена от китайска банда и е държана в плен, докато нейни роднини не плащат откуп.

Бегълците също трябва да преценят каква част от историята си да скрият, за да не навредят на близките си в Северна Корея. Пхенян води активна пропаганда срещу родоотстъпниците и подлага на репресии семействата им.

След бягството Йеонсо Ли разказва, че се върнала на границата със Северна Корея, за да помогне на майка си и брат си да преминат в Китай, а оттам да стигнат до Южна Корея. В книгата й техните имена са променени, а лицата на фотографиите са замазани, за да предпази от наказание останалите членове на семейството си.
Ли е сигурна, че не е била идентифицирана от режима в Пхенян. За да остане незабелязана при бягството си към Южна Корея, тя променя имената си седем пъти и това вдъхновява заглавието на мемоарите й.

За да задържи фокуса на общественото внимание към нарушенията на човешките права в родината си, Йеонсо Ли сега събира историите на 10 севернокорейски жени, които живеят в Южна Корея.

„Едно от най-големите ми притеснения е, че след като прочетат книгата ми, хората ще престанат да се интересуват от проблемите в Южна Корея“, смята Ли.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg