Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Момичето с перлената обица“ рисувана с боя, по-скъпа от златото

Нови детайли за картината след рентген и микроскопски изследвания

Йоханес Вермеер, „Момичето с перлената обица“, 1665 г. Репродукция: Уикипедия - „Момичето с перлената обица“ рисувана с боя, по-скъпа от златото

Йоханес Вермеер, „Момичето с перлената обица“, 1665 г. Репродукция: Уикипедия

До неочаквани резултати доведе ново изследване на картината на Ян Вермеер „Момичето с перлената обица“, става ясно от публикация в сайта на музея „Маурицхойс“ в Хага. След повече от година работа на голям международен екип върху нея, експертите са установили, че фонът първоначално не е бил просто тъмнина. Вермеер е рисувал младата жена, застанала пред зелена завеса. С течение на времето заради изменения в химическия състав на боята завесата е изчезнала.

Първоначално се е смятало, че момичето е било нарисувано без ресници. Рентгенът и микроскопските изследвания са доказали, че ресници е имало, но също са изчезнали под въздействието на външни фактори.

Учените са установили още, че суровината за боите, използвани в тази картина, е била донесена от цял свят – Централна и Северна Америка, Англия и Азия.

„Особено удивително е съвсем свободното използване от Вермеер на ултрамарин за рисуване на покривалото за глава – пишат експертите. – Приготвянето на ултрамарин е отнемало много време и сили, а като суровина се е използвал полускъпоценният камък лазурит, внасян от териториите на днешен Афганистан. През XVII век тази боя е струвала повече от златото.“

Вермеер първо нагрявал лазурита до много висока температура, за да намали трошенето и да получи по-голяма дълбочина на цвета, отбелязват изследователите.

По време на проучването са били изследвани техниките за рисуване и изработката на боите, използвани от Вермеер, но главният въпрос – кое е това момиче, остава без отговор, казват от музея „Маурицхойс“ в Хага.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах