Софийска филхармония МЕГАБОРД

„Момичето с перлената обица“, версия на изкуствен интелект, смени оригинала

Варианти на популярната картина са изложени в „Маурицхойс“ в Хага, докато оригиналът е в изложбата блокбъстър в „Райксмузеум“

„Момичето с перлената обица“ на Юлиан ван Дийкен. Снимка: Инстаграм - „Момичето с перлената обица“, версия на изкуствен интелект, смени оригинала

„Момичето с перлената обица“ на Юлиан ван Дийкен. Снимка: Инстаграм

Музеят „Маурицхойс“ в Хага остана без най-прочутата картина в колекцията си, докато „Момичето с перлената обица“ е част от изложбата блокбъстър с творби на Вермеер в „Райксмузеум“ в Амстердам. Това обаче не спира кураторите да привличат вниманието към произведението – музеят е започнал инициатива, която приканва хората да предложат своя версия на „Момичето с перлената обица“, а най-интересните версии вече са подредени в изложбената зала.

Особен интерес предизвиква интерпретацията на Джулиан ван Дийкен, който представя популярното произведение на Вермеер така, както го виждат изкуственият интелект „Midjourney“ и „Фотошоп“. Дигиталното произведение е част от 175 други творби от конкурса, избрани като най-интересни и експонирани в „Маурицхойс“.

„Всеки бе свободен да предложи своята версия на популярната картина, независимо дали става дума за фотография, рисунка, дигитален колаж, плетиво… Методът на селекция бе прозрачен. В моето предложение аз разсъждавам над промените, които програмите с изкуствен интелект може да предизвикат в творческия процес“, коментира Ван Дийкен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Julian AI art (@julian_ai_art)

Това е първото произведение, създадено с изкуствен интелект и изложено в музея, което предизвика критики онлайн, част от актуалния дебат за ИИ в изкуството.

„Разочароващо. Тази работа е заела мястото на друг артист, който е отделил от времето си, за да изгради набор от творчески умения, само за да бъде заменен от машинно създадено изкуство“, пише потребител на страницата на „Маурицхойс“ в Инстаграм.

От музея се наложи да излязат с изявление, в което се уточнява, че обявеният конкурс „Моето момиче с перлената обица“ няма състезателен характер и не са били подбирани най-добрите или най-красивите предложения.

„Отправната точка беше доколко създателят на творбата е бил вдъхновен от популярната картина на Вермеер, независимо от методите, които е използвал за пресъздаването ѝ“, допълват от музея.

Междувременно истинското „Момиче с перлената обица“ в момента е един от акцентите в голямата ретроспективна изложба с творби на Вермеер в „Райксмузеум“ в Амстердам. Избрани щастливци обаче ще имат възможността да я видят на живо в контекста на най-голямата сбирка с произведения на художника – билетите за експозицията са окончателно изчерпани. Около 200 хил. билета са били продадени още преди откриването на изложбата, а на втория ден след официалното начало бяха разпродадени всички 450 хил. бройки. Заради извънредния интерес и с цел да бъдат пуснати още билети в продажба, „Райксмузеум“ удължи работното си време и в четвъртък, петък и събота вратите затварят чак в 22 ч. Това обаче не промени коренно ситуацията, новите пропуски сринаха сайта и се разпродадоха за броени часове, съобщават местните издания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах