Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мона Лиза“ нападната с торта

Картината не е пострадала, намира се зад бронирано стъкло

Служител на Лувъра почиства тортата от предпазното стъкло на картината. Снимка: Туитър - „Мона Лиза“ нападната с торта

Служител на Лувъра почиства тортата от предпазното стъкло на картината. Снимка: Туитър

Мъж, преобразен като жена на инвалидна количка, хвърли парче торта към „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Ренесансовият шедьовър се съхранява зад бронирано стъкло в Лувъра и картината не е пострадала, съобщават френските медии.

Очевидци разказват в Туитър, че мъжът изненадващо разкрил прикритието си, когато се озовал пред картината, опитал да разбие стъклото, а след като не успял, размазал тортата по него. След атаката той разхвърлял рози около себе си. Действията си той оправдава с климатичните промени в света, става ясно от видео, на което е заснета първата му реакция, след като охраната го извежда от залата:

„Има хора, които искат да унищожат планетата. Мислете за планетата“.  

Това не е първата атака над „Мона Лиза“, което обяснява и предпазливостта на парижкия музей да постави картината зад бронирано стъкло. През 1911 г. италианецът Винченцо Перуджа открадва ценната творба, като според някои експерти „отвличането“ помага много за популярността ѝ. Картината е открита едва след две години.

През 50-те платното е атакувано със сярна киселина, което нанася значителни щети по творбата. Тогава за пръв път се взима решението да бъде поставена зад предпазно стъкло. По-късно боливийски студент я замерва с камък, а през 1974 г., докато картината гостува на експозиция в Токио, жена на инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена. През 2009 г. руски турист опитва да залее „Мона Лиза“ с чай.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg