Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Мона Лиза“ в нова зала

Местят Джокондата заради реновация на музея

Картината ще остане в зала 711 на Лувъра до средата на октомври. Снимка: Лувър - „Мона Лиза“ в нова зала

Картината ще остане в зала 711 на Лувъра до средата на октомври. Снимка: Лувър

Тя има едно от най-разпознаваемите лица в света, усмивката ѝ е отпечатана на тениски, чанти и дори салфетки по цял свят. Но е напускала страната си едва няколко пъти и последните 14 години си стои в една и съща стая. Става дума за „Мона Лиза“, ренесансовия шедьовър на Леонардо да Винчи, изложен от 2005 г. насам все в една зала на Лувъра, пише Би Би Си.

От вчера обаче е преместена – в същата сграда, но в друго крило. От 17 юли до октомври платното ще бъде разположено в „Galerie Médicis“, тъй като „Salle des États“, обичайният дом на Джокондата, подлежи на реновация.

През последните пет години Лувърът е предприел мащабни освежителни дейности по сградата. Дотук са ремонтирани 34 хил. кв. м, 17 хил. от които изложбено пространство. Дейностите по обновяването на залата с „Мона Лиза“ всъщност започнаха още през януари, но дотук работниците успяваха да работят около нея. Друга картина от същата зала – „Сватбата в Кана“ на Веронезе – ще остане в защитна кутия през цялото време на ремонтните дейности.

Въпреки че новите покои на „Мона Лиза“ се намират на няколко крачки, рискове все пак има – първият от тях са туристите. Затова музеят премества картината в извънработно време, когато няма посетители, които да попречат на работниците. Служителите на музея изминават трасето първо пробно и вместо една от най-ценните картини в света, носят в ръце парче дърво със същите размери и тежест като оригинала. Това се прави с цел да се предотвратят всички препятствия по пътя – неправилно измерен ъгъл, твърде ниска врата и т.н. Обикновено това е практика при по-големите платна, но заради ценността на „Мона Лиза“ е приложена и сега.

Картината напуска музея изключително рядко – през 1974 г. е заета на СССР и Япония. 11 години по-рано е изложена във Вашингтон и в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. Според информация на „Метрополитън“, самата Джаки Кенеди е помолила френския културен министър Андре Малро за заемката през 1962 г. Той разрешава, но мнозина във Франция протестират – пътуване през океана може да повреди произведението. Творбата обаче пристига без да пострада и когато е изложена, десетки хиляди се тълпят въпреки ниските температури, за да видят мистериозната усмивка на „Мона Лиза“.

През 1911 г. платното е откраднато от Винченцо Перуджа, италиански галерист, застъпник за идеята, че шедьовърът трябва да бъде върнат на Италия. Две години по-късно картината се появява във Флоренция и бива върната на Лувъра. Най-вероятно това е причината френският музей да откаже на Флоренция да им заеме Джокондата през 2013 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах