Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Монд“ с овации за „Аферим“, румънски филм с българска помощ

Творбата е копродукция с „Клас филм“ на Росица Вълканова

„Монд“ дефинира режисьора на „Аферим“ Раду Жуде като един от най-оригиналните между събратята си в румънското кино. - „Монд“ с овации за „Аферим“, румънски филм с българска помощ

„Монд“ дефинира режисьора на „Аферим“ Раду Жуде като един от най-оригиналните между събратята си в румънското кино.

Ако Раду Жуде, роден през 1977 г., не е най-представителният от режисьорите на новата румънска вълна, то е защото творчеството му все още не намерило своя окончателен облик. За сметка на това той несъмнено е един от най-оригиналните между събратята си, пише „Монд“ в ревю за филма „Аферим“, в който има и българско участие.

Историята, разказана от Жуде, е съвсем проста – като скитането през величествената румънска природа. Във Влашко, през 1835 г. местният пристав Костадин, бивш участник в революцията от 1821 г., придружен от сина си, младият и доверчив Йоница, прекосяват на коне надлъж и шир областта, за да хванат избягал роб – циганин. Филмът анализира начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как „духът на времето” и манталитетът създават реалността, а днешните постъпки са резултат от действия в миналото.

Язвителната абсурдност на Раду Жуде – черта, която решително го причислява към авангарда на съвременното румънско кино, не му пречи да отдели място, колкото и гротескно и болезнено да е то, за човека. „Аферим!“, третият му дългометражен филм след двете социални драми („Най-щастливото момиче на света”, 2009, и „Всеки в нашето семейство”, 2012), къса рязко с обичайното румънско авторско кино.

Това не е филм, който е поредна вариация върху трайните реминисценции на комунистическата епоха, а историческа възстановка, с автентични костюми и пейзажи, заснети във великолепно черно-бяло, на дълбоките корени на ендемичните заболявания, които бушуват и днес в недрата на социалните структури на страната.

„Аферим“ е румънско-българско-чешка копродукция. Проектът участва в 10-ото издание на Sofia Meetings през 2013 г., а продуценти са Ада Соломон от „ХайФилм” – Румъния, носител на „Златна мечка” за „Позиция на дете” и наградата на „Евроимаж“ за продуцент на годината, Росица Вълканова – „Клас филм“, България, и Иржи Конечни от „Ендорфилм”, Чехия. Филмът е в копродукция с „Ню Бояна филм“ и е реализиран с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах